Jättemuralen på Hisingen inspirerades av Håkan Hellström: ”Varit en dröm sedan jag var liten”

En flera meter hög muralmålning finns nu på stenhuset strax intill Lundbyleden. Konstverket föreställer ett kärlekspar som håller om varandra med texten ”Du är min finaste stund”.
— Kärlek är det största och finaste vi har, men det kan bli bortglömt i allt annat, som i jakten på att göra karriär, tjäna mycket pengar och ha materiella ting. Därför är det skönt att man påminns att kärlek är det största och finaste vi har, säger konstnären.

Konstnären, med signaturen Hellström Street Art, pratar gärna om sin konst men föredrar av flera anledningar att vara anonym.

— Man kan tänka sig att det är för att jag gör en olaglig handling om jag målar utan tillåtelse. Men det handlar inte om det. Det handlar om att jag kommer från grafitti-kulturen. När jag var 13-15 år så var jag ny i ”gamet” och såg upp till personer som var äldre. De blev ens förebilder. När man pratade med människor i den cirkeln pratade man aldrig med namn, man visar inte ansiktet utan man har sin signatur. Det är bara så det är. Och det är oerhört skönt att konsten får synas och inte jag, berättar konstnären bakom ”Hellström street art”.

Intresset för street-art började redan när han var liten och att måla har tagit honom igenom de svåraste stunderna i livet.

— Jag har hållit på med konst och grafitti hela livet, ända sedan jag var liten grabb. Men just de här motiven började för att jag alltid har lyssnat på Håkan (Hellström reds. anm.) hela livet.

Blev sjuk och inlagd på sjukhus – konsten blev en väg tillbaka

— Jag var rätt sjuk under ett års tid och var inlagd på sjukhus. Där började jag måla serier utifrån Håkans låtar. Jag drömde mig in i en annan värld med mycket kärlek och lycka.

Först efter ett års tid fick han lämna sjukhuset och konsten blev då en väg tillbaka:

— Tillbaka till mitt forna jag. Jag hade varit nere i skiten, jag var borta från livet när jag var svårt sjuk och så fick jag kämpa mig tillbaka till livet. Det var en oerhört svår tid efter sjukhuset och det här var verkligen en grej som visade att jag var värdefull. För ett tag tänkte jag att ”nu är det över”. Så, det var mörker och sedan blev det ljust.

Sedan dess har han haft utställningar med sin street art och gjort andra muraljobb i mindre format, som i Femman vid Brunnsparken och vid Operan. Men att få måla just den här muralen vid Lundbyleden är en stor milstolpe, förklarar han, och något som han har gjort med tillstånd av fastighetsbolaget Higab.

— De har velat att jag skulle måla något, så de gav mig en mapp med olika hus. Jag valde Hisingen, för det är liksom Hisingen. Det är en känsla på något sätt som jag inte vet hur jag ska förklara. Men det är även kontrasten med att det är ett äldre hus som ligger där det ligger. Jag brukar alltid tänka på kontraster.

Handlar om kärlek och längtan efter ”att kyssa någon på det sättet”

Inspirationen är hämtad från kärleken och Håkan Hellströms låtar.

— Det handlar om kärlek. Man kan prata om saker som betyder något, som pengar, karriär och yrke. Men kärleken är det största vi har och det svåraste vi har. Även om man har allt så vill man ha någon som är ens ”finaste stund” eller någon som man kan kyssa på det sättet. Det är ett kärlekscitat.

Att få måla något så här stort är en dröm sedan barndomen.

— När jag var på semester i Barcelona som liten grabb och gick bland gator och såg jättestora konstverk så tänkte jag att ”shit så vill jag också göra”. Det har följt med mig hela livet, så det var sjukt kul och känns jättestort att jag fick göra det här. Man vill göra det för kulturen också. Det är dags att grafittin och street artfår synas i kulturen. Jaag är sjukt stolt över det, det är mäktigt.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: