Här får barnen ett eget bibliotek på Hisingen

Nu invigs ett nytt bibliotek på Monsungatan i Eriksberg. Det här biblioteket ska ha extra fokus på de minsta.
— Det är extra roligt att kunna erbjuda en plats för små barn, och deras vuxna, eftersom vi vet hur viktigt det är att få tillgång till berättelser, språk och fantasi tidigt i livet, säger Anna Byvald, enhetschef för Eriksbergs Bibliotek.

Vid årskiftet blev det känt att Älvstrandens folkbibliotek skulle läggas ner, eftersom det i stället skulle bli ett renodlat skolbibliotek för gymnasieskolorna i närheten. Kulturförvaltningen försökte hitta nya lokaler och en av dem blev en mindre biblioteksservicestation vid Ica i Sannegården.

Men nu, den 17 juni, invigs den andra lokalen: Ett nytt bibliotek på Monsungatan 66 i Västra Eriksberg vid dockkranen.

— Vi ser verkligen fram emot att öppna upp ett inspirerande och fint bibliotek för våra minsta göteborgare. Det är extra roligt att kunna erbjuda en plats för små barn, och deras vuxna, eftersom vi vet hur viktigt det är att få tillgång till berättelser, språk och fantasi tidigt i livet. Jag hoppas att Eriksbergs Bibliotek ska bli en naturlig del i vardagen för småbarnsfamiljerna i området, säger Anna Byvald, enhetschef för Eriksbergs Bibliotek, i ett pressmeddelande.

Ska vara bemannat tre dagar i veckan

En av anledningarna till att kulturförvaltningen inte längre kunde vara kvar i Älvstrandens skolbibliotekslokaler var för att avtalet löpte ut. Samtidigt fanns ett så kallat inriktningsbeslut på att folkbiblioteksverksamhet inte ska ligga i skolbiblioteks lokaler.

Den nya lokalen som invigs 17 juni kommer att vara bemannad med personal tre dagar i veckan samt ha böcker och media för barn i åldrarna 0–6 år. Samtidigt kan besökare komma in i bibliotekslokalen med sitt bibliotekskort – när personalen inte är på plats – för att låna, låna om och hämta reservationer.

På invigningsdagen kommer det att finnas aktiviteter mellan klockan 12-16. Det kommer att gå att göra ansiktsmålning och ballongvikning. Det ska även hållas sagostunder för barn samt finnas musik av musiker på plats.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: