Lärde sig metoden i USA – nu gör hon succé med hunddagis på Hisingen

DET HÄR ÄR EN ANNONS

På två år gick gymnasieläraren Jeanette Trotta från volontär till manager på ett hunddagis utanför New York och fick inspiration till att starta om helt. Nu leder hon Hisingens främsta hunddagis-koncern och har vidareutvecklat metoderna från USA hemma i Göteborg:
— Vi vill göra tillvaron så meningsfull som möjligt för hundarna och vet man vad man pysslar med så kommer man kunna göra det väldigt bra, säger ägaren av Hund i Centrum.

Hund i centrum är Hisingsföretaget vars namn ger bort precis vad verksamheten går ut på. Med två hunddagis på Hisingen, ett i Lundby vid Backaplan och ett i Tagene mellan Backa och Kärra jobbar de inte bara med att passa Hisingsbornas hundar – utan skapa en levande, utvecklande miljö för dem.

En metodik som ägaren Jeanette Trotta lärde sig i USA, där hon började jobba extra på ett hunddagis utanför New York när hon bodde i ”staterna”:
— Där insåg jag att man kan jobba med sin passion, så jag blev kvar där två år 2004-2005. Jag började som frivillig, men slutade som manager för verksamheten. Och väl tillbaka i Sverige så satsade jag på att skapa ett eget hunddagis, säger hon.

Hennes hemlighet för att bygga upp något nytt var att ”våga satsa och var inte är för eftertänksam”. Så hon sa upp sig från sin gymnasielärartjänst och jobbade ”110 procent för att komma igång” med den nya firman, där hunddagiset på Hildebrandsgatan, ett stenkast från Backaplan, blev starten på resan:

— Vi lade mycket fokus på att hundarna skulle ha mental stimulans, så att det inte blev bara en promenad och ”så är det bra”. Och det konceptet har vi jobbat vidare på att utveckla, att se till att hundarna ska ha berikning och utföra sina naturliga behov. Så att hundarna exempelvis ska få röra sig ordentligt, rent fysiskt, säger Jeanette Trotta.

Parkourgård, kreativa promenader och ”stationstänk”

Därför har Hund i centrum exempelvis byggt en Parkourgård för hundarna på sitt hunddagis i Tagene och så jobbar de även med hundarna ute på promenad, med så kallade kreativa promenader där hundarna utmanas och får aktiviteter när de rastas.

— Sedan har vi även en kreativ hund-sektion på hunddagis där vi ska ge dem mental och fysisk aktivitet. Vi jobbar även med så kallad stationstänk, så att vi ger hundarna uppgifter. De är på dagis för att ”jobba” kan man säga. Det kan vara en station där man jobbar med nosen för att dofta på olika dofter, det kan vara ett litet bord där ska ska kunna hoppa upp och göra ett trick. Det kan vara en balansboll, eller ett vippbräda, en liten gungbräda till exempel, säger Jeanette Trotta hos Hund i Centrum.

Jeanette Trotta, ägare av Hund i Centrum och hennes hund. Foto: PRIVAT

— Hunddagis har en hel del vila med. De har schemalagd hundvila på dagen, men vi jobbar aktivt för att det inte ska vara förvaring av hundarna. Vi vill göra tillvaron så meningsfull som möjligt för hundarna och vet man vad man pysslar med så kommer man kunna göra det väldigt bra för hundarna, säger Jeanette Trotta, ägare av Hund i Centrum.

Ett koncept som är helt unikt för Hund i centrum är ”hundskolan”, som man startat på Tagenevägen i mars.

— Det är en tjänst där man har hundpassning, men där vi även tränar hundarna. Den är tänkt för de som inte har tid att träna sin hund, så får man stöd och coaching av oss. Hunden får träning med en läroplan, medan hundens husse eller matte får coaching. Nu under corona har vi märkt av att det finns ett stort intresse för detta, säger Jeanette Trotta.

Hyllningen från Fionas matte: ”Väldigt stolta och glada”

Ett exempel på hur Hund i centrum hanterar hundar med stora behov är den adopterade grekiska blandrasen Fiona, som inte fick en bra start i livet. Hon, hennes syskon och mamma blev utsatta för vanvård av sin tidigare ägare och skickades därför till ett shelter i grekiska Porto Rafti vid fyra månaders ålder.

Hennes nya matte Ingrid bor på Hisingen och placerade Fiona på Hund i centrum.

— Under hundkursens gång kände jag att Hund i Centrum är en plats där Fiona kan känna sig trygg och älskad i för att jag såg hur personalen behandlade henne och andra hundar. Detta gav mig ett bra intryck vilket gjorde att jag tillslut inte tvekade på att Fiona skulle trivas hos dem, säger hon.

Hunden Fiona o Nicoline som tränar med henne. Foto: HUND I CENTRUM

Till hösten ska Fiona börja på hundskola hos Hund i centrum och matte Ingrid ser stora skillnader på sin nu tio månader gamla hund:

— Det har varit en berg- och dalbana med henne och hennes utveckling. Fiona har gått från att vara en osäker, rädd hund, med ingen ”vett och etikett” till att vara en energisk, busig, kärleksfull samt kontaktsökande familjemedlem. Det gör mig och familjen väldigt stolta och glada över hennes utveckling under den korta tiden
som hon har varit på dagis på Hund i Centrum. Tack för det!, säger matte Ingrid med en hälsning riktad till Hund i centrum.

Tanken med Hund i centrum är att de ska kunna vara flexibla och erbjuda hundägare precis det som just de behöver. De vill finnas där och underlätta livet för hundägaren, men även berika livet för hunden:

— Man kan få hjälp med det mesta hos oss, vårt mål är att vara ett nav för den som är hundägare. Vi försöker få bra kontakt med hundägarna och diskutera med dem om hur man kan jobba tillsammans för att hjälpa hundarna. Att finnas där hela vägen är vårt koncept. Vi samarbetar intimt med hundvetare där man kan få kurser både online och fysiskt på plats, så vi jobbar för att ha allt som man kan behöva som hundägare.

Redaktionen
annons@helahisingen.se

Här läser – och ser – du mer av Hund i centrum

Hund i centrum finns på Hildebrandsgatan vid Backaplan i Lundby och på Tagenevägen mellan Backa och Kärra. Läs mer om deras verksamhet här, eller se filmen om en dag på dagis hos Hund i centrum här nedanför!