LISTA: Vårens 11 mest Instagramvänliga platser på Hisingen

Inga fester, fotbollsmatcher, konserter, bio- eller teaterbesök. Under pandemin begränsas möjligheterna för fritidsaktiviteter rejält. Men att vistas utomhus för en promenad, joggingtur eller picknick går utmärkt! Här är vår lista på elva platser på Hisingen som är värda ett besök – och perfekta för en bild till Instaflödet…

Coronapandemin har tvingat många att jobba hemifrån, andra har sorgligt nog blivit av med jobben och ännu fler än så har valt att hålla sig borta från sociala aktiviteter, på myndigheternas inrådan. Men att ta promenader, eller att vistas ute i ”det fria” går alldeles utmärkt.
– Man behöver inte stänga in sig och låsa dörren, sa statsepidemiolog Anders Tegnell nyligen.

Därför har HelaHisingen.se beslutat sig för att lista elva platser på Hisingen värda ett besök – som dessutom passar utmärkt i ditt Instagramflöde. Detta är alltså platser som av olika anledningar är utmärkta att ta sig till utan att tvingas trängas med andra människor (alltså där social distans går att upprätthålla) samt dessutom bjuder på en så fin omgivning att du kanske vill ta fram mobilkameran och berika ditt sociala medier-flöde med bevis på att du varit där…

Bilderna i listan är en kombination av våra egna foton samt inbäddade bilder från Instagram-användare som lagt upp publika bilder från platserna i listan. Här är vårens 11 mest Instavänliga ställen att besöka på Hisingen!

11: Ringön

Är du industriromantiker är det här verkligen något för dig. Här finns trånga gator, gränser och halvt igenvuxna kajkanter – miljöer som känns som en liten glimt av en svunnen tid, då blomstrande industrier kantade hela den norra älvstranden. Nu kan du se små hipsterverksamheter blomstra längs kajerna, ofta grannar med mer traditionella industriverksamheter – alla förlagda nära Göta älv. Börja vid Järnmalmsgatans västra sida och rör dig mot Stålverksgatan och området kring Tingstadstunnelns tak – så hittar du alla möjliga spännande miljöer.

https://www.instagram.com/p/B34jpPrJtS4/
https://www.instagram.com/p/B13vd-BIMQ9/

10: Hökälla naturreservat

Följer man Kvillebäcken förbi Backaplan mot Skogome kommer du till denna urbana park, där får och svanar är herrar på täppan. Detta är en våtmarkspark på 65 hektar som bjuder på våtmark, betesmark, ängar och sumpskog samt stor artrikedom med både växter, fåglar och groddjur. På en höjd finns ett fågelskådartorn och nedanför backen en grillplats där man har får som grannar. En pärla mellan Backa och Tuve som är perfekt för en promenad i det fria – ett stenkast från civilisationen…

https://www.instagram.com/p/B_e55-Gpx31/
https://www.instagram.com/p/B-RX-_jnL3p/
https://www.instagram.com/p/B3I0nk8ANdR/

9: Eriksbergskajen

Med utgångspunkt från Eriksbergstorget kan du röra dig både västerut som österut och titta på, eller fotografera allt från skepp, fartyg, måsar, kajkanter och en modern hamnmiljö. Här står ostindiefararen Götheborg, här kan du sitta på uteserveringar precis vid Göta Älv och blicka ut mot Älvsborgsbron och solnedgången.

https://www.instagram.com/p/B_ahoenDqdh/
https://www.instagram.com/p/B1Tvy_qiI3M/

8: Sillviks havsbad

Granne med Lillebybadet (se nedan) är denna populära badplats en vallfärdsort för Göteborgare som vill bada sedan flera generationer. Här finns något för alla, en långgrund sandstrand, en brygga ut mot djupare vatten, klippor mot öppet vatten, ett utomhusklassrum, en stor gräsmatta och toaletter. Här kan du strosa omkring längs havet, eller sitta med famlijen och äta middag medan solen går ner bakom Björkö ute i väster.

https://www.instagram.com/p/BzDjsfuoKao/
https://www.instagram.com/p/Bm9DqboH-CM/

7: Svarte Mosse

Biskopsgårdens naturområde är inte lika nedsprunget som en del andra på Hisingen, men väl värt ett besök. Här möts svanar och barn (en fin lekplats finns i början av löpslingan, vid själva mossen) i en miljö där skog möter stad på ett spännande vis. På bara några tiotals meter förvandlas din omgivning från miljonprogramsbostäder till fantastiska naturmiljöer. Perfekt för både en skogspromenad, som för att sitta vid vattnet och filosofera över livet.

https://www.instagram.com/p/BZ_yhdegiuB/
https://www.instagram.com/p/B_LRdbBprED/

6: Lillebybadet

Torslandas välkända pärla ut mot havet höll för de mer äventyrliga badturisterna på 1950-talet (den säkrare höll sig till Sillvik) och håller än i dag. Här är en ganska orörd plats där de kala bohusklipporna möter Skagerrak. Kommunalt tar du dig hit med bussen till Sillvik, med bil parkerar du på en av många p-platser längs Lillebyvägen – och tar sedan en promenad ner mot havet. Det är vackra omgivningar och hit vallfärdar Hisingsborna på sommaren när vädret tillåter.

https://www.instagram.com/p/B_U0b9EHZoq/
https://www.instagram.com/p/B-mpuIKpcSS/

5: Götaverken (/Lindholmskajen)

Det här är vad många tänker på när hör ”Göteborg”. Kranarna runt Götaverken (Cityvarvet) längs Lindholmens kaj mot Kvillehamnen är så göteborgskt som det kan bli. Här kan man vandra omkring i miljöer där några av världens mest imponerande båtbyggare byggde en del av världens mest imponerande fartyg en gång i tiden. Gillar du industrimiljöer och eller historia så är det här en klockren plats för en promenad i hamnmiljö.

https://www.instagram.com/p/B2Q_iXuCSZF/
https://www.instagram.com/p/3pGZ_RQJmR/

4: Rya skog

Just nu på vårkanten är detta en dold pärla som blivit allt mer poppis tack vare många besökares bilder i sociala medier. Inklämd mellan Skarvikshamnen och Älvsborgsbron, bara några skeva utsparkar från Eriksbergskranen ligger detta charmiga lilla naturreservat. Här hittar du en dröm för den som älskar blommor – eller fina bilder på vårblomster. Men du, tar du dig hit så försök respektera naturen. Skräpa inte ner efter dig och håll dig på gångstigarna så att inte naturen förstörs!

Foto: HELAHISINGEN.SE
Foto: HELAHISINGEN.SE

3: Slätta Damm

I början av Hisingsparken gömmer sig denna lilla damm, som man är en populär plats för allt från joggaren till den som vill mata änder. Detta är knappast någon hemlig pärla, utan ett populärt utflyktsmål för både dem som bor i närområdet och folk runt hela Göteborg. På sommarhalvåret finns ett kafé i början av backen upp mot vattnet och bänkar står runt dammen så du kan ta pauser och meditera i naturen, eller ta foton på det rika djurlivet i omgivningarna. En fantastisk plats, kort och gott.

https://www.instagram.com/p/B3RsZZeoKsi/
https://www.instagram.com/p/B7mk8FsH-hG/

2: Slottsberget

Blunda. Tänk att du är på den mest pittoreska plats i Bohuslän du kan tänka dig. Små hus, minimala gränder, utsikt över havet. Öppna nu upp ögonen för det faktum att den här platsen finns…mitt i Göteborg! Höjden över Sannegårdshamnen och gamla Lindholmen erbjuder denna unika miljö. Promenaden genom området tar inte mer än fem minuter (och var snälla mot dem som faktiskt bor här, klampa inte in i deras trädgårdar!) men går du långsamt, tar en paus vid utsiktsplatsen västerut och tar lite foton – är det ett besök som du sent kommer glömma.

https://www.instagram.com/p/Bp7G6aLhor8/
https://www.instagram.com/p/B_WR04KFNPV/

1: Rambergets utsiktsplats

En uppförsbacke förbi kombarris och tallskog tar dig till toppen av Ramberget, där utsiktsplatsen ger dig fantastiska vyer över Norra Älvstranden, ut mot havet och fastlandssidan av Göteborg. Det finns gott om plats, möjlighet att köra upp och parkera på flera ställen och dussintals platser att sitta ner på klippor, på muren som skyddar mot den branta delen av berget och på små gräsplättar. Den perfekta platsen för att se en solnedgång när det är bra väder och ultimat ställe att ta med gäster till för en fantastisk vy över Göteborg. Inte bara Hisingens – utan hela Göteborgs – bästa utsikter hittar du här.

https://www.instagram.com/p/B-30XHuntrS/
Foto: HELAHISINGEN.SE
https://www.instagram.com/p/B9cNda0BQfu/
Foto: HELAHISINGEN.SE
https://www.instagram.com/p/Bw2kMR6FozR/

Har vi missat något ställe som absolut borde vara med på listan? Mejla oss på tips@helahisingen.se så kanske vi tar med det till sommarens lista!