Utebadet i Göteborgs hamn fyrdubblas i storlek: ”Det blir en fin jubileumspresent till göteborgarna”

I dag presenterar stadsbyggnadskontoret för första gången hur det nya mycket större friluftsbadet i Frihamnen ska utformas. Under ett samtal på Stadsbiblioteket i kväll förklaras projektet för allmänheten. Här är arkitektskisserna som visar hur ”Allmäna badet” ska se ut till sommaren 2021.

Inför Göteborgs 400-årsfirande nästa år, 2021, kommer Jubileumsparkens tillfälliga badbassäng i Göta älv att ersättas med ett betydligt större bad.

— Göteborgarna vill ha möjlighet att komma riktigt nära vattnet, det syns tydligt i de dialoger som hållits. Snart kan man bada och basta ännu mer och det blir en fin jubileumspresent till göteborgarna, säger Kristoffer Nilsson, stadsbyggnadskontorets projektledare i Jubileumsparken i ett pressmeddelande.

Här är skisserna: Så växer badet

I dag finns enbart en bassäng i utebadet i älven, men om ett drygt år ska det ha expanderat till hela fyra stora havsvattenbassänger. Dessutom byggs läktare vid en av dem, livvaktstorn samt småbassänger mellan de stora bassängerna. Expansionsplanerna har dragits upp av två arkitektskontor, Raumlabor Berlin och artiktetkontoret Esencial.

Här är deras ritningar på hur Allmänna badet i Frihamnen – även känt som ”Pöl harbour” ska se ut när det är klart till nästa sommar.

Visionsbild: Raumlabor Berlin
Visionsbild: Raumlabor Berlin

Hur utbyggnaden ska gå till kan man höra mer om på Stadsbibliotekets trappscen på Götaplatsen på tisdagskvällen (18:00) i ett samtal mellan arkitektkollektivet Raumlabor Berlin, arkitektkontoret Esencial, park- och naturförvaltningen samt stadsbyggnadskontoret.

Så här har allmänna badet sett ut under de senaste somrarna, genom besökarnas egna Instagrambilder på #allmännabadet och #pölharbour:

https://www.instagram.com/p/BlIzFEbF0-s/
https://www.instagram.com/p/BlqpkAbBnfY/
https://www.instagram.com/p/BlS1WvEhxvN/
https://www.instagram.com/p/Bk5shCtnQd9/
https://www.instagram.com/p/Beqwd5vBvKm/
https://www.instagram.com/p/BWk1PevhlNt/
https://www.instagram.com/p/6m4kYvQ6GL/
https://www.instagram.com/p/6U3xHaqEpv/
https://www.instagram.com/p/BySoxybikKT/

LÄS MER: