Matfesten på Hisingen – två matmarknader på en vecka

Två matmarknader med delikatesser från världens alla hörn kommer till Hisingen i början av oktober. Här ska det serveras mexikanska fajitas, fransk boeuf bourguignon och Västafrikanska grytor.
— Jag ska sälja en vegansk maträtt som blivit väldigt populär i Turkiet, säger 34-årige Mikael Özkanat.

Med start på lördag 01 oktober hålls den första matfestivalen i Biskopsgården. Här får privatpersoner chansen att servera hemmalagade maträtter, som besökarna kan köpa för endast 20 kronor.

Mikael Özkanat, 34, är en av de som ska laga och servera mat. Till vardags arbetar han som fritidsledare på Sjumilaskolan, men har ett stort matintresse och har tidigare sålt veganska maträtter som en hobbyverksamhet.

— På festivalen ska jag göra en maträtt som blivit en fast food-trend i Turkiet. Den innehåller bulgur som man knådar till en deg och blandar med tomatpuré, rapsolja, olika kryddor samt lök och vitlök som man pressar, förklarar han.

”Det ska bli kul att träffa andra som också ska sälja sina rätter”, säger Mikael Özkanat. Foto: Privat.

Maträtten, som heter çiğ köfte, färdigställs sedan genom att den knådas till en deg som skärs upp på olika sätt.

— Bland annat kan man göra små veganska färsbiffar eller något sushi-liknande genom att man rullar det på tortillabröd, lägger i sallad och garnerar med grönsaker, säger Mikael Özkanat och fortsätter:

— Jag ser fram mot festivalen. Det ska bli kul att träffa andra som också ska sälja sina rätter.

Bild på maträtterna som Mikael Özkanat sålde under sin hobbyverksamhet på helgerna. Foto: Privat.

Prisbelönt matfestival kommer till Hisingen – två dagar senare

Nu är det 13 deltagare per dag som kommer att sälja sin mat och bakverk på plats för 20 kronor per portion i Biskopsgården. Bakom initiativet står Bo Bra, som är en samverkan mellan Göteborgs Stad, Bostads AB Poseidon, Balder, Willhem AB, GöteborgsLokaler samt Göteborgs stad bostadsaktiebolag.

— Maten kommer att ha inslag ifrån Pakistan, Turkiet, Somalia, Finland, Kurdistan, Indien, Azerbajdzjan och Sverige, säger Tyra Lindberg på socialförvaltningen Hisingen. 

International Food Festival har turnerat runtom i Sverige under 14 års tid.

Redan två dagar efter festivalen i Biskopsgården, ska en internationell matfestival komma till Bäckebol center. Mellan den 4-9 oktober kommer den prisbelönta matfestivalen International Food Festival hit. Festivalen turnerar runt Sverige och har i år besökt över tjugo stadskärnor – något man gjort i över 14 år.

— Bland annat kommer det att serveras fish & chips, crêpes och våfflor med olika toppings, boeuf bourguignon, ratatouille och andra franska läckerheter, mexikanska fajitas, grillad balkanmat, spansk paella, grytor från Västafrika, grytor från Transsylvanien, langos med olika toppings, thairätter från Bangkok, högrevsburgare och Philly cheesesteak, har Nina Linnér, centrumledare för Bäckebol Center, tidigare sagt till Hela Hisingen.

FAKTA MATFESTIVALEN BISKOPSGÅRDEN

Lördag 1 oktober kl. 13.00-16.00 på fotbollsplanen, Höstvädersgatan 31.
Gratisaktiviteter: Loppis, Hoppborg, Ansiktsmålning, street art. Ryabeats, en trumgrupp av grundskoleelever från Ryaskolan, kommer att uppträda.

Söndag 2 oktober kl. 13.00-16.00 på Camp Nou, Dimvädersgatan 54
Gratisaktivteter: Hopprepsverkstad, ansiktsmålning, street art och henna-målning.

FAKTA INTERNATIONAL FOOD FESTIVAL

DATUM: 04-09 oktober. Köken håller öppet måndag till fredag 10:00-20:00, lördag 10:00-17:00 och söndag 11:00-17:00.

PLATS: Bäckebol center på Transportgatan 19-21 i Hisings Backa.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: