Succémarknaden ville stå på Gustaf Adolfs Torg men fick nej – kommer nu till Hisingen

Drömmen var att ha en matmarknad på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg, men kommunen sa nej. Därför testar den kringresande matmarknaden International food festival för första gången att genomföra sin matmarknad utanför en stadskärna – vid Bäckebol Center på Hisingen.
— Nu hoppas vi att alla göteborgare hittar hit så vi får en succévecka, säger Francois-Xavier Mauraisin, Geraud Markets Sweden AB.

Efter starten i Örebro i maj har det blivit 22 stopp runt om i Sverige den här sommaren. Sannolikt handlar det om långt över en miljon svenskar som i år besökt den populära kringresande matmarknaden ”International food festival”. Men planeringen för den stora finalen i Göteborg gick inte riktigt som tänkt. Marknaden ville stå vid Gustaf Adolfs torg, eller omkring Göteborgsoperan – min fick nej.

— Kommunen ville inte ha oss där utan erbjöd oss att stå vid Heden i stället och det ville inte vi, berättar Francois-Xavier Mauraisin på Geraud Markets Sweden AB som driver den populära marknaden.

I stället togs beslutet att genomföra den stora matmarknaden – som enligt dem själva i flera fall har dragit 70 000-80 000 besökare på en vecka – utanför en stadskärna…

— Jag är ärlig gentemot de som är med i vår marknad så jag har sagt att det blir annorlunda och en utmaning för oss. Men här finns det fördelar som ingen stadskärna riktigt har, nämligen massor med parkeringsplatser precis bredvid marknaden, som dessutom är gratis! Och så har vi byggt sittplatser inomhus, inne i Bäckebol Center, som gör att våra gäster kan äta i lugn och ro helt oavsett vad det blir för väder längre fram i veckan, säger Francois-Xavier Mauraisin.

Står tisdag-söndag vecka 40 vid Bäckebol Center

Vid Bäckebol Center, parallellt med E6:an mellan Hisings Backa och Hisings Kärra, kommer matmarknaden att ha 18 olika vagnar med allt från varma rätter från olika delar av världen till kallskuret. Gästerna kommer alltså ha möjlighet att köpa med sig mat hem, eller äta direkt på plats.

— Vi har franskt patisserie som görs varje morgon på plats med eclaire och macarons. Det blir färsklagad boeuf bourguignon med härlig dijonsenap i en vagn, Balkan-mat med cevapcici och adanas, gyros och annat läckert i en annan. Allt kött som serveras är från lokala gårdar dessutom, vilket är viktigt för oss. Sedan har vi en vagn med thai-mat med kockar från Bangkok som reser hit till Sverige just för för den här ”touren”, säger Francois och fyller på:

— I en vagn har vi langos, som sannolikt är den bästa langosen i Sverige. Dessutom kan man se hela processen när de tillagas vid matvagnen vilket är rätt häftigt för den som är nyfiken på det.

Matmarknaden International food festival gästar för första gången inte en stadskärna – utan Bäckebol Center på Hisingen under vecka 40.

Matmarknaden har öppet 10:00-20:00 från tisdag 4/10 under vecka 40, samt till 17:00 på helgen fram till söndagen 9/10. Tanken är att locka både de som jobbar i närheten som lunchbesökare, men även att många som bor i Göteborg ska välja att äta middag hos dem den här veckan.

— Vi har sett att i många städer där vi kommer på besök så passar familjer på att skippa matlagningen hemma den veckan. De kommer helt enkelt och testar på olika kök hos oss, vissa till och med både för lunch och middag, säger Francois.

”Hoppas att alla göteborgare kommer och besöker oss”

Bortsett från den färdiglagade varma maten så finns det möjlighet att handla ostar, sötsaker och charkuterier från båsen utanför Bäckebol Center.

— Vi har ostar, salami och annat gott från hela Europa. Bara en sån sak som att man kan beställa Al Capones favorit här, cannoli från Sicilien, är ju lite kittlande! Men jag vill även nämna att det kommer att finnas venezuelanska, turkiska och polska specialisteter. Exempelvis säljs det veganska piroger i den polska vagnen, berättar Francois-Xavier Mauraisin.

Om det blir en succé att hålla matmarknaden på Hisingen, kan detta bli ett återkommande inslag i er Sverigeturné?
— Det är som sagt för första gången vi är utanför en stadskärna, så vi får se! Men vi står vid entréerna till köpcentret och butikerna så det går inte att missa oss när man väl är här. Så nu hoppas vi att göteborgarna hittar till oss den här veckan så att det blir en succé för oss här på Hisingen.

Vad kommer besökarna känna efter ett besök på matmarknaden på Hisingen?
— De kommer vara glada, hoppas jag! Det är lite mindre än tidigare år på grund av Brexit och Covid. Men det här är vårt sista stopp på turnén i Sverige så folk får ta chansen att besöka oss den här veckan! Nu är vi igång igen efter pandemin och på alla orter vi har besökt har marknaden varit en succé så vi hoppas att alla göteborgare kommer och besöker oss vid Bäckebol den här veckan, säger Francois-Xavier Mauraisin.

Här hittar ni Facebook-eventet om International Food Festival vid Bäckebol Center.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: