MYSTERIET: Vad har hänt med Carl Milles staty?

Förbipasserande kanske har lagt märke till att den kända Carl Milles statyn vid Ramberget har försvunnit i vinter. Men nu kan HelaHisingen.se berätta att den helt enkelt har gått i ide.
— Vissa år gör vi så för att den står lite utsatt när det sker vinteraktiviteter i dammen, säger Peter Sundberg Åbrandt, kommunikationsstrateg på Park- och naturförvaltningen.

Den svenske skulptören Carl Milles har skapat flera kända konstverk och dominerade svenskt konstliv under början av 1900-talet. Carl Milles har bland annat skapat den kända statyn ”Poseidon” och ”Danserskorna” på Götaplatsen och ”Genius” som 1959 donerades till Sahlgrenska sjukhuset. Den senare ska ha varit en hyllning till författaren August Strindberg.

Keillers Park i Lundby. Vissa vintrar flyttar kommunen in statyn. Foto: HelaHisingen.se.

Skulptören Carl Milles har även gjort verket ”Najad” – som står vid dammen i Keillers Park vid Ramberget. Men de senaste månaderna har statyn lyst med sin frånvaro. Och anledningen är att kommunen helt enkelt tar bort den under vintern.

— Vissa år gör vi så för att den står lite utsatt när det sker vinteraktiviteter i dammen. Najad kommer sättas tillbaka i dammen nu till våren, säger Peter Sundberg Åbrandt, kommunikationsstrateg på Park- och naturförvaltningen.

Finns två versioner av ”Najad” – en av dem är i Botaniska trädgården

Carl Milles hämtade inspiration från den grekiska mytologin till verket ”Najad”. Najader var så kallade färskvattensnymfer som regerade över floder, strömmar och bäckar. Statyn skapades 1916 och föreställer en naken kvinna vars ben övergår i varsin fiskstjärt. Hon håller även armarna halvt uppsträckta med en fisk i varje hand.

Det finns i nuläget två versioner av Najad. Den ena placerades 1931 i Botaniska trädgården och den andra kom till Keillers park 1958. När skulpturen kommer att återkomma till Keillers Park är ännu inte bestämt.

— Det finns inget datum när den ställs ut igen, men våren är på ingång så konstverket kommer snart på plats igen, säger Peter Sundberg Åbrandt.

Konstverket Najaden är ett av 1 500 offentliga utomhuskonstverk i Göteborg.

Har flyttats flera gånger tidigare – tagit bort fontänen

Det är inte första gången som Najad flyttats bort från Keillers Park. Under åren 2017-2018 tog man bort den för renovering. Då passades även dess fontänfunktion på att monteras bort, eftersom den riskerade att skadas av för mycket vatten.

I dag finns omkring 1 500 offentliga utomhuskonstverk i Göteborg. Genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som har köpt in just Najad, kan göteborgarna vara med och påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.

Platsen för Najad – Kiellers Park – ligger på Ramberget och har funnits sedan 1906 när den skänktes till Göteborgs stad av James Keiller, som var direktör på Götaverken. Här finns en förskola, en damm och skogsslingor.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: