Vem känner du som fastnat på Google Street view – på Hisingen?

Google Street View åker med jämna mellanrum runt på Hisingen och dokumenterar stadsbilden. Karttjänstens användare kan sedan gå in och se hur en gata ser ut – innan de ens besökt den. Och ibland kan man få syn på någon man känner – eller kanske sig själv!

Här är vi i Hisings Backa, vid bostadsrättsföreningen Backadalen – i höjd med busshållplatserna vid Akkas Gata där 18 och 19-bussarna stannar.

Flanör i Hisings Backa.

Då vandrar denna gentleman i grön pikétröja och beiga chinos förbi mot matvaruaffären och Backadalens spel och tobak som bildar det ”minitorg” som finns i området.

Vem han är? Vi vet inte vad han heter, men han är en av alla de 100-tals Hisingsbor som någon gång fastnat på Google Street Views kameror, när de varit ute och dokumenterat gatubilden genom åren.

Genom åren? Ja, Google skickar nämligen ut sina kamerafordon med jämna mellanrum – särskilt i storstäderna – för att få fräscha bilder på hur gatorna, stadsbilden, byggnader och annat ser ut. För i takt med att städerna förändras måste Google hålla jämna steg, så att kartorna inte blir inaktuella.

Trafikbrott fastnar på bild

Vid Kvilletorget passerar vi restaurangen, eller baren kanske man ska säga, Kvilles pastahouse. En och annan flanör syns på de i övrigt rätt tomma gatorna – men på uteserveringen sitter en duo och göttar sig.

Brämaregatans pastakrog.

Solen har inte riktigt tagit sig runt hörnet än, men trots att en byggcontainer står i vägen för de närmaste bildrutorna så syns denna duo på bilder från ett flertal perspektiv längs Google maps kartläggning av Brämaregatan.

Framför Hisingens polisstation vid Vågmästareplatsen ser vi hur en kille går och bär på fyllda plastkassar. Kanske har han varit och handlat på Kvilletorget? En cyklist susar även förbi mot Wieselgrensplatsen-hållet till vänster i bild. På skuggan kan ni se de kameror som är monterade på en bil som kör runt och skapar Googles gatubilder, vid namn Google Street View.

Vågmästareplatsens polisstation.

Notera även i bild hur en lergök tar en högst olagliga men ändå så vanliga fågelvägen till busshållplatsen precis framför Hisingens polisstation. Latmaskar som kommer från östra Kvillebäcken-hållet syns här dagligen gena rakt över korsningen i stället för att ta omvägen över de dubbla övergångsställen som är tänkta att leda fotgängare förbi polishusets entré bort mot busshållplatsen…

Vågmästareplatsen före Kville Saluhall – eller ”Glasiären”

Här får vi se något av ett historiskt dokument. Den här bilden har Google tagit i juli 2009, precis bredvid det som i dag är Kville Saluhall.

Före Kville Saluhall byggdes.

Så här såg den gamla grillkiosken med mera ut i epoken efter att hela ytan framför den var en stor busshållplats – men ändå inte där det hunnits bygga Saluhall i området. Notera att däckfirman mitt emot i dag är riven och på platsen står i stället den stora affärs- och kontorsbyggnaden ”Glasiären”…

Står vi kvar på samma plats och vänder oss till vänster, mot det som i dag är de nybyggda kvarteren längs Gustaf Dalénsgatan så möts vi av följande vy.

Vågmästareplatsen 2009.

I byggnaden man ser till vänster ligger i dag Sannegårdens pizzerias Kville-restaurang och det som är parkeringsplats och park är nu bostadskvarter på bostadskvarter. Ironiskt nog stod det 2009 en busshållplats (till höger i bild) på ungefär den plats där man åter byggt en bussplats för linje 17 (med flera) sommaren 2020.

Morgoncigg och shopping?

På Gamla Tuvevägen passerar vi den här tjejen i blå kofta och blåjeans. Hon har likt de flesta i området varit och shoppat, när hon fastnar på Googles allseende kameror.

Bakom Taxi Göteborgs huvudkontor i området är det en gubbe som smitit ut. Det ser ut som att han har kaffe i näven, slipsen är på och en vit kortärmad skjorta är del av hans outfit. Tar han sin morgoncigg tro?

Han syns bara på två bildrutor, en bit in på gården, strax ”nordväst” om grinden. Kanske är det en av våra taxichaufförer i stan som ska ut och jobba?

Backaplan som det såg ut till och med nyligen…

En bit in på själva Backaplan ser vi en kvinna i en vit tröja sätta sig på passagerarsätet på en grå kombi framför Toys r Us.

Även detta är en av de bilder Google inte uppdaterat sedan 2009, för nu för tiden är leksakskedjan ersatt av billighetsvaruhuset ”Dollar Store”.

På andra sidan vägen ser man hur Däckskiftarna jobbar på för fullt, samtidigt som en kvinna i jeans och en man i mörka byxor promenerar mot Stora Coops byggnad. Notera att det är tomt längs väggen vid ”Coop-huset”, där det numera har byggts en grönsakshandel (/bod) i utrymmet mitt emot från Hisingens Fisk.

Den här bilden är från våren 2019, när det var dags för folk att sätta på sommardäcken igen. Det visar även hur snabbt stadsbilden kan förändras – så många av de platser som Google dokumenterat förhållandevis nyligen, kan plötsligt se annorlunda ut än de gör i ”Street view”…

Se bara på Siba-huset. Google tog sina bilder här 2016 och sedan dess har ju Siba lämnat över till sitt nya dotterbolag Netonnet som i sin tur lämnat lokalerna och varuhuset Jula har öppnat här under 2020. En hel del har alltså hunnit förändras sedan den här gatuvyn var aktuell…

Många på bild runt Wieselgren

Vi rör oss västerut mot Wieselgrensplatsen. På vägen möter vi den här unga tjejen, från våren 2017, som lyssnar på musik (?) i hörlurarna medan hon går ner för backen mot Vågmästareplatsen.

Google pixlar/suddar normalt ansiktena på personer för att de inte ska råka avslöja position på någon som inte vill berätta för omvärlden att de finns på en viss plats, men för att vara på den säkra sidan har vi valt bort de mest aktuella bilderna på Hisingsbor som råkat fastna på Googles kameror någonstans ute på Hisingens gator.

På Virvelvindsgatan kan vi se en man i blåjeans bärandes på en påse som ser ut att komma från Naturkompaniet inne i centrum. Han har en tydlig gångstil som verkar indikera att han tar sig fram rätt fort, kanske för att komma hem och testa sina nya vandringskängor?

Virvelvindsgatan i April 2019.

Vid Nordanvindgatan nära Wieselgrensplatsen fastnar dessa goa gummor på bild. Kvinnan i långt hår och röd tröja står och tjötar med kvinnan i vit tröja, jeans och kortare hår.

Deras skuggor blir stora i den lågt liggande solen och de verkar inte ana att någon just dokumenterat deras granngemyt (?) till eftervärlden.

Utanför falafelståndet på Wieselgrensplatsen står en tjomme i ljus tröja och mörka byxor och tjötar i telefon. Ett par personer väntar på bussen till höger i bild. När den här bilden togs var Wisels mat fortfarande i full business, den har sedan dess gått omkull och stängt igen.

Google-bilden tar en runda på parkeringen, obemärkt. Detta är maj 2016.

Sommaren 2019 fastnar en polisbil, några fotgängare och en reklamskylt för en BK Häcken-match på Google-kameran när de dokumenterar området omkring Rambergsvallens McDonalds.

Inte ens lagens långa arm slipper undan Googles kameror.

Flera nyfikna blickar i Biskopsgården

I södra Biskopsgården ser vi en man i höjd med Vårväderstorget som definitivt lägger märke till kamera-anordningen som sitter riggad på taket av Googles bil. Han följer den med blicken genom en hel bildserie tagen under spårvägsbron och verkar undra vad det är för märklig fågelskrämma som passerar.

Samtidigt har spårvagnen från stan stannat och släppt av massor av folk.

Det väller nämligen ut folk in på Vårväderstorget samtidigt som Google-bilen svänger runt hörnet. Vid busshållplatsen precis bredvid sitter en kille och kollar ner i mobilen, så han lägger inte märke till att han blir plåtad.

Kvinnan med rullatorn, på utsidan av kuren, verkar däremot titta upp och se att något är på gång.

Google bike view i Eriksberg?

Nere i Eriksberg, mellan Eriksbergskajen och Bockkranen ser en kvinna ut att nästan bli påkörd – eller i alla fall stressad – av Google-bilen. Hon verkar titta bakåt och tänka att ”Här ska man ju inte få köra”.

Maj 2016.

Till vänster om sig har han en kille som jobbar. Han plockar skräp i parken bredvid bostadshusen och verkar inte ha någon koll på att Street view närmar sig, men även han står plötsligt och beundrar spektaklet.

Sannolikt är det som resultat av att de bägge ser något rätt spektakulärt – och det är inte ett motorfordon, utan en cykel som Googles fotografer använder för att dokumentera centrala och populära stråk där bilar inte kan komma fram. Fler exempel av den typen kan vi se längre bort på själva Eriksbergskajen…

Maj 2016.

Som exempelvis när en multitaskande man i grön tröja står och tröstar sin lilla bebis, samtidigt som han rastar sin (?) lilla hund på promenadstråket. Men trots denna blockad glider Google Street view förbi med elegans…

Maj 2016.

Men fastnar själv i bild, som skugga på marken och en suddig del av sig själv, i processen. Notera även att mannen i grönt nu ser upp från sin bebis och blänger, eller ser nyfiket, mot Googles cyklande fotograf…

Ut från nästa gård kommer en gubbe i blåställ, kanske en fastighetsskötare. Det är oklart om det är en synvilla, men visst ser det ut som att han dessutom bär på ”halva rabatten”?

Maj 2016.

Vid kafé Sea Cup sitter ett pensionärspar (?) och gottar sig i solen, samtidigt som en gubbe på en kran håller på att laga något på hörnet av byggnaden. Det är oklart om han på balkongen bor där och är nyfiken på arbetets framfart, eller om han hjälper till med ombyggnaden…

Rundar vi mot Sannegårdshamnen ser vi en tjej till höger som är ute och powerwalkar och en kvinna som rastar hunden på gräsmattan bredvid, till vänster. Vi har även passerat och legat bakom mannen med grön jacka som är ute med sin bebis och hund ett flertal gånger, vilket visar att cykelfotografen har ett makligt tempo – antagligen för att kunna dokumentera gatumiljön noggrant där han drar fram.

Sannolikt flera tusen personer

Det här är bara ett 20-tal av alla de exempel på Hisingsbor (och besökande) som hamnat på bild när Google dragit runt och dokumenterat hur gatorna på ön ser ut. Vi har bara valt ett fåtal personer som ”vi passerat” med bilderna och har inte ens tagit oss till Säve, Tuve, Torslanda, Kyrkbyn och många andra områden på Hisingen.

Sannolikt är det flera tusen individer som hamnat på bild i Google Street view – bara på Hisingen. De flesta är svåra, om inte omöjliga att identifiera, men det händer även mellan varven att en del personer finns med på bild utan att ha blivit ”pixlade”. HelaHisingen.se hittade tre sådana exempel när vi tittade runt på Hisingens gator. Samtliga dessa bilder var dock tagna flera år tillbaka i tiden.

Vad tycker du om att så många personer fastnar på bild när Google dokumenterar vår närmiljö för sin populära tjänst ”Street view” i Google maps? Är det harmlöst, eller problematiskt? Du kan diskutera det hela på ”Vad händer på Hisingen?” – där det finns en tråd i ämnet

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: