ÖLKARTAN: Här är guiden till Hisingens bryggerier *Bryggeripubar *Provsmakning *Restaurang

Från smal hipstertrend till bred folkrörelse. Det småskaliga bryggandet har fullständigt exploderat i Sverige under 2010-talet. Här är HelaHisingen:s guide till öns bryggerier!

Mitt i den här explosionen har Göteborg – och inte minst Hisingen – befunnit sig. Tillgången till industrilokaler, en central placering i staden och bra (läs lägre) hyresnivåer har varit bidragande faktorer till att bryggerier som Vega bryggeri, Stigbergets bryggeri, O/O, Två Feta grisar och Sad Robot etablerats på eller flyttat till just Hisingen.

Den här våren får dessa bryggerier en ny bryggargranne när Morgondagens Bryggeri blir klara med flytten från bohuslänska Hamburgsund till Backaplan. I en ganska stor tegelbyggnad i det gamla industriområdet har norrlänningen Jonas Gustavsson och Trollhättebon Jennie Nilsson hittat sitt nya bryggerihem:
— Alla vi har stött på här på Hisingen och runt bryggeriet har varit fantastiska, välkomnande och trevliga. Så det känns riktigt bra att ha ”hamnat” just här. En toppenkänsla helt enkelt, säger Jonas Gustavsson.

Nytillskottet: Morgondagens bryggeri

Morgondagens bryggeri har under de senaste åren gjort sig ett namn som något av surölets kungar i Sverige. Med succéöl som ”Hockeypulver” (som senare bytte namn till ”Hockeyfrilla” efter en konflikt med godisföretaget bakom pulvret) och Fredagsmys har man tagit ölnördar och andra pubbesökare med storm. Att det blev just på Hisingen som Morgondagens etablerar sig på när man efter en tids exil hos bland annat mikrobryggerijätten Poppels, var inte en slump.
— Vi letade länge efter en lokal med skön känsla. Industriområden är ju inte alltid så sexiga. Exteriöst gillade vi lokalen skarpt, den gav en känsla av en gammal brandstation som längtade efter något nytt och tillsammans med den inhägnade uteplatsen på cirka 700 kvadratmeter – som vi ännu inte vet vad vi ska göra av – kändes allt helrätt, säger Jonas Gustavsson om bryggeriets nya lokaler på Turbingatan, där man blir granne med Jenin Grill ursprungliga restaurang samt Björk & Frihet (fd Emmaus Björkå).

Jonas Gustavsson, en av hjärnorna bakom Morgondagens bryggeri.

Duon bakom Morgondagens sålde sin bryggpub i Hamburgsund för ett år sedan och tänkte först att de skulle satsa enbart på bryggeriverksamheten. — Men nu känns det som att lokalen och uteplatsen, pulsen och potentialen, nästan kräver en provsmakningspub, ja kanske till och med något mer stadigvarande. Så vi får se vad som händer. Mycket ligger ju i händerna på kommunens beslutsfattare som ska tolka alkohollagen och då detta är ett industriområde så kan ju föråldrade regler ligga oss i fatet vad gäller restaurangverksamhet med fullständigt serveringstillstånd av alkoholhaltiga drycker. Men om folket på Hisingen vill att vi ska hitta på något skoj för allmänheten så lovar vi att göra vårat bästa för att hitta en lösning. Vi har ju haft bryggpub förr och det gick ju bra, säger Jonas Gustavsson.

Bryggerikartan: Här ligger Hisingens ölparadis!

Vega bryggeri:

Det äldsta mikrobryggeriet på Hisingen har inte bara jobbat hårt med att bygga upp ett varumärke med nära koppling till Göteborg och Göteborgs hamn. Att man är en av motorerna till den ”kreativa” utvecklingen på Ringön märks även i form av att deras provsmakningsbar på bryggeriet varit så framgångsrik att de utökat till egen restaurangverksamhet, som dock än så länge enbart opererar under begränsade öppettider. Erbjuder även ölprovningar och bryggerivisningar.
Adress: Manufakturgatan 2.
Hemsida: https://www.vegabryggeri.se/

Stigbergets bryggeri:

Har satsat på bryggeri vid Partihallarna i Göteborg och ökat produktionen till nästan en miljon liter öl per år. Är med det en av Göteborgs hantverksbryggeri-jättar. Har öppnat baren Stigbergets fot på Götgatan på Söder i Stockholm och öppnar alltså inom kort sitt nya bryggeri i Ringöns industriområde på Hisingen.
– Det blir 500 kvadratmeter för bryggeriet och det dubbla för lager, säger Nils Hultkrantz, en av ägarna till bryggeriet till Beernews.se om nysatsningen på Hisingen.
Flytten till Hisingen innebär att Stigbergets bryggeri flyttar sin ursprungliga bryggeriverksamhet från Majorna till Hisingen.
Adress: Kommer snart.
Hemsida: http://www.stigbergetsbryggeri.se/

O/O Brewing:

Olle Andersson lämnade Stigberget och satsade vidare på O/O Brewing med kompisen Olof Andersson. Bryggeriet är alltså döpt efter vännerna som grundat det – och wow vilken hajp det har varit sedan dess. En lång rad hyllade samarbeten med olika bryggerier och många öl som tagits emot med jubel av ölälskarna runt landet.
Adress: Exportgatan 35.
Hemsida: https://shop.oobrewing.com/

Morgondagens bryggeri:

Surölsbryggeriet som drivit ekologisk bryggpub i Hamburgsund, bryggt öl hos bland annat Poppels och startat varumärket Wizard med bryggaren Nikola Sarcevic har flyttat till Hisingen. Ligger bakom godissmakande succéer som Hockeypulver/Hockeyfrilla, en populär bärig och lakritssmakande Berliner (Candy) weisse samt Fredagsmys en explosion av jordgubbar, blåbär, hallon och svarta vinbär.
Adress: Turbingatan 10.
Instagram: https://www.instagram.com/morgondagens/

Två feta grisar:

Bryggarna som döpt sitt bryggeri efter några grisar som bökade omkring där de började sin verksamhet på Hisingen har numera slagit ihop sig med Göteborgsbelgaren Christophe De Vos vars De Vos Belgisk öl ingår inom samma varumärke. Driver både bryggeripub och arrangerar events i Aröds industriområde, där man är granne med Sad Robot Brewing.
Adress: Aröds Industriväg 76.
Hemsida: http://www.tvafetagrisar.com/

Sad Robot brewing:

Mikrobryggeriet som säger sig brygga öl för den ”postapokalyptiska framtiden”. Driver bryggeripub och restaurang på fredagarna (samt sista lördagen i månaden). Jämte jästankar och bryggverk serveras öl och mat från deras trevliga bar.
Adress: Aröds industriväg 40.
Hemsida: https://www.sadrobot.se/

Ölkompaniet

Det här är inget bryggeri, utan en butik som säljer prylar för hemmabryggare. Här kan du få tag på allt du behöver för att sätta igång och brygga öl hemma – så kanske du startar nästa bryggeri att hamna i den här guiden?
Adress: Hjalmar Brantingsgatan 7.
Hemsida: https://www.olkompaniet.se/

Har du tips om fler bryggerier, eller nyheter om bryggerivärlden som vi borde skriva om på HelaHisingen.se? Tipsa oss på tips@helahisingen.se!