GUIDE: Det här är Hisingens 12 bästa uteserveringar

Solen skiner, termometern passerar äntligen 20 grader och sommaren knackar på dörren. Vad är då goare än att käka något gött, eller ta en öl på en uteservering? Här är vår lista med de 12 bästa uteserveringarna på Hisingen sommaren 2020!

Vi svenskar, som lever i ett så kallt land, slåss nästan för att ta plats på uteserveringarna när de äntligen tillåts stå ute efter vinteruppehållet. Skiner solen så kan du räkna med fullsatt på varenda uteservering i landet. Helt oavsett hur många grader varmt det är ute, egentligen. Därför har vi satt ihop en egen guide till våra 12 favorituteserveringar – här på Hisingen.

Listan har inte bedömt kökens mat, barernas dryckesutbud eller krögarnas priser. Här går vi helt på hur bra solchans, inredning, miljö och allmän häng-faktor som respektive uteservering har.

Förresten! Tänk på att hålla på social distans och avstånd till andra gäster på uteserveringar och restauranger med tanke på den pågående pandemin i världen. I slutet av maj ökade fortfarande Corona-smittan i Göteborg. Med det sagt, utan inbördes ordning: Det här är HelaHisingens favoriter i kategorin ”2020 års bästa uteserveringar” på Hisingen!

Food Lab (Kville)

Framför den moderna asiatiska krogen som drivs av familjen bakom Tildas ligger en av centrala Hisingens mest underskattade uteserveringar. Trots att den omgärdas av den rätt tungt trafikerade korsningen Gustaf Dalénsgatan/Hjalmar Brantingsgatan skapas en skön vibe här av lagom pulserande hip hop i högtalarna och eftermiddagssol som tittar in över Kville Saluhall i grannhuset. Här har man skydd för vinden och kan spana in vimlet av saluhallens kunder, spårvagnstrafikanter och känna att Hisingen faktiskt är del av en storstad. Det här är inget för de som mår bäst av lummiga gröna ängar, utan en uteservering för dig som annars hade suttit på Linnégatan – men kanske inte orkade dit den här kvällen.
Adress: Gustaf Dalénsgatan 6, Kville
Hemsida: http://tildasfoodlab.se/

Feskar Brittas Kro (Eriksberg)

Medelåldern på gästerna här är ofta rätt hög, säkert som ett resultat av att medelåldern bland de boende i Eriksberg generellt är hög i jämförelse med många andra delar av Hisingen. Men har man varit med ett tag vet man var guldkornen kan hittas, som på ”Kro”:gens soldäck. Här har taket på denna båtrestaurang förvandlats till en av Norra Älvstrandens riktiga utomhuspärlor, då solen ligger på i någon timme eller två senare än för konkurrenterna längs själva Eriksbergskajens promenadstråk. Det kan vara lite bökigt att ta sig längst upp för spriraltrappan för den som är orörlig men belöningen är lite av en ”skybar” på våning tre av båten – med magisk utsikt över hamnens omgivningar. Soltiden och utsikterna är de två starka korten som gör detta till en riktigt skön favorit.
Adress: Kvarnpiren, Eriksbergskajen.
Hemsida: https://www.feskarbrittaskro.se/

Port Arthur (Sannegården)

Kvällssol, i mitten av maj redan till 21:30-tiden (innan den försvinner bakom de nybyggda husen vid ), med fullständiga rättigheter – ja, ni hör ju att den här uteserveringen lockar en hel del törstiga soldyrkare. De senaste somrarna har medelåldern bland gästerna sjunkit en hel del och vi vet inte om det är för att studenter och nyinflyttade hittat hit, eller om det mer rutinerade gardet dragits mot Eriksbergsbryggan – men nu är det ganska livat hos Port Arthur! De gamla anrika lokalerna i all ära, uteserveringen i flera etage ger möjlighet för rätt många gäster att samsas utan att sitta ”på varann”. Småbord, större bord i ”bänk”-form och fyror gör att gäster har många alternativ här. Den är helt enkelt go både för AW-mingel som en romantisk middag i solnedgången.
Adress: Gamla Ceresgatan 3, Lindholmen/Sannegården.
Hemsida: http://www.portarthur.se/

La Baracca Rossa (Sannegården)

En genuin italienare vars uteservering inte går av för hackor. Utserveringen i L-form som dels erbjuder en ”smalare” del längs med framsidan av husfasaden ut mot ”torget” med en intim miljö för paret på dejt kombinerat med att det finns en större sektion vid sidan av byggnaden där du sitter mer fler sällskap och där en mer livlig atmosfär tar form. Här försvinner solen förhållandevis tidigt på kvällarna då hus blockerar från flera håll, men utsikten över Sannegårdshamnen är väldigt fin och är utsikter inget för dig så kanske du uppskattar en pulserande stadsmiljön och intensiva atmosfären som formas här. Perfekt både för en utekväll med familjen – som för att starta kvällens mer vilda äventyr med en aperol spritz i Sannegården…
Adress: Ceresplatsen 9, Sannegårdshamnen.
Hemsida: https://www.facebook.com/baraccarossa/

Barley’s Food Factory (Kville)

Gatukulturens hem i Kville har förvisso inte samma graffitikonst på uteserveringen som inne på själva krogen, men har ändå ofta konst i fönstren ut mot de delar av uteserveringen som ligger mot restaurangens väggar – samt en del konst i form av gigantiska blyertspennor och Star Wars-karaktärer som ramar in uteserveringen. Den tvådelade uteserveringen bjuder på skugga och utsikt mot Kvillebäckens gröna oas, eller urban historisk miljö in mot Kvilletorget i ”satelliten”. Publiken är ung, drycken är billig och burgare samt veganrätter flyger ut från köket. Hipsterhimlen på Hisingen, så att säga.
Adress: Kvilletorget 20, Kvillestan.
Hemsida: https://www.barleysfoodfactory.se/

Sjöporten (Eriksberg)

En av de mest välbesökta uteserveringarna längs Eriksbergskajen på sommaren är även en av de mest livliga. Solen ligger på under eftermiddagen och tidiga kvällen, fräsch och modern inredning – samt uppfällbara glasväggar som dras upp när det blir för mycket blåst – höjer upplevelsen för den som gillar sådant. Här har man det ultimata spaningsläget för att titta på människor som går längs vattnet, samt få den genuina hamnmiljön där man ser från Älvsborgsbron och Stenas Tysklandsterminal åt ena hållet, samt båtarna som lagt till vid kajen åt andra hållet. Medelåldern här är rätt hög och på fredag- samt lördagskvällar kan det bli rätt livat i luckan. Eller porten, ska väl sägas.
Adress: Sjöporten 5 på Eriksbergskajen.
Hemsida: https://sjoporten5.se/

Bosna (Kville)

Det här är en dold pärla på Hisingen, inte bara för att läget gör att de har sol hela eftermiddagen – utan för att det är lä, en härlig atmosfär och så blandas stadsmiljön med en liten grön minipark framför krogens uteservering. Det är en medelstor uteservering och övervägande personer med bakgrund på Balkan som hittar hit – alltså kan man dessutom få lite atmosfär som om man vore på utlandssemester med sitt uteserveringshäng här. Den lilla miniparken vid Mynttorget blir en avlastning för den som vill gå ut och röka, stora parasoll fälls ut när det regnar eller blir för hett i solen och Kvillestadens livliga miljö gör att även den som sitter själv har mycket att spana in härifrån.
Adress: Hisingsgatan 21, Kville.
Hemsida: https://www.facebook.com/Restaurang-Bar-BOSNA-430611220619492/

Café Fluss (Frihamnen)

Dagtid är det här en viloplats för badgäster som varit och plaskat eller bastat vid ”Pöl harbour”, utomhusbadet vid Frihamnen. Kvällstid förvandlas området till house och technohimlen då dj:s från stans bästa klubbar inom fältet gästar för att skapa en klubbatmosfär. Den lite Mad Max-aktiga stilen på den här uteserveringen, i kombination med unga människor och barnfamlijer som får avlösning av technofolket som kryper ut framåt kvällarna, gör detta till en av Hisingens mest avslappnade och Berlin-osande häng. Det är lite av en klyscha men det här stället hade definitivt kunnat ligga längs vattnet i Kreuzberg. I år blir det extra viktigt att boka i god tid till deras fredags och lördags-events då regler om social distans begränsar antalet som släpps in. Här får ni BBQ, bärs, elektronisk musik och väldigt avslappnad atmosfär. Juli-augusti lever Fluss i Kvillehamnen upp som mest och bäst.
Adress: Frihamnen 7, Kvillepiren.
Hemsida: http://www.cafefluss.se/

River Restaurant (Eriksberg)

Den här uteserveringen är så liten att det är näst intill skrattretande. Här får genomsnittlig amerikansk familj knappt plats innan räddningstjänsten skulle rycka ut för att bedöma uteserveringen som överfull. Men det heter ju liten men naggande god. Här har vi något så ovanligt som en uteservering med söderläge i vattnet (alltså ute på en pir) vid Eriksberg! Detta är alltså soldyrkarens himmelrike. Addera en spektakulär utsikt över hamninloppet och Älvsborgsbron till detta så är det lätt att glömma de lite dyrare priserna (i alla fall med Hisingsmått mätt) och konstatera sin evinnerliga lycka över att ha varit en av dem som norpat en plats på denna lilla uteservering för kvällen. Ett riktigt guldkorn, kort och gott.
Adress: Dockpiren, Eriksberg.
Hemsida: http://www.riverrestaurant.se/

Ölstugan Tullen (Kville)

Soldyrkarens himmelrike, kort och gott. Mellan de gamla tegelhusen som omringar denna uteservering blir det fullsatt snabbare än du hinner säga ”7:ans ölhall”. I alla fall på soliga eftermiddagar och helger, ska väl tilläggas. Här hör du inte trafiken från närliggande Backaplan, utan har grönskande buskage och Kvillebäckens porlande (ok nu kanske vi romantiserar väl mycket) vatten som närmiljö. Vid behov fälls de stora markiserna ner, när det är kallt brukar infravärmen åka ut och här är stämningen gemytlig och lite unikt för Sverige möts generationerna helt obekymrat här för en öl och gött tjöt. Det är inte konstigt att denna uteservering är poppis, så att säga.
Adress: Herkulesgatan 3A, Kvillestan.
Hemsida: https://kville.olstugan.se/

Café Slätta Damm (Bjurslätt)

Här får du ingen alkohol och bara lättare förtäring, men: Wow vilken miljö. Sittplatserna på själva uteserveringen består av rätt gamla och slitna möbler, en brokig samling stolar och bord som känns ihopplockade från diverse loppisar. Men det kvittar för den som gillar naturen, här har du fåglar, ekorrar, myror och tusentals träd att skåda omkring dig i en av Hisingens mest gröna miljöer. Så sätt dig med en läsk eller kaffe för ett perfekt spaningsläge för att kika på joggare, flanörer som passerar, eller varför inte spana in ändernas rutiner i dammen – allt från kaféets uteplats. Här är omgivningarna hela grejen.
Adress: Slättadammsgatan 15, Hisingsparken.
Hemsida: https://www.facebook.com/cafeslattadamm/

Kville Saluhall (Kville)

Högsommarvärmens favorithäng för väldigt många som bor i Kville har en självklar plats på listan. En takterass (om så bara en våning upp) med skydd mot väder och vind samt en utebar under sommarens hetare månader skapar en atmosfär som få andra uteserveringar på Hisingen kan konkurrera med. Under VM i fotboll för ett par år sedan förvandlades terassen till en festplats varenda kväll med magisk stämning, en känsla vi kommer sakna nu när coronapandemin tvingat fotbolls-EM att ställa in. Men nog lär det bli en och annan ljummen sommarkväll här uppe, där gästerna dessutom har fördelen av att kunna beställa sushi, grillat, ceviche eller något annat från de många restaurangerna i saluhallen. Perfekt för ett brokigt sällskap som har svårt att enas om vad man vill äta… Enda nackdelen är egentligen att det stänger lite för tidigt för vår smak, nämligen redan vid 21:00.
Adress: Gustaf Dalénsgatan 2, Kville.
Hemsida: https://www.kvillessaluhall.se/

Tre ”bubblare”:

  • Tildas krog (http://tildaskrog.se/): Populär urban restaurang-uteservering på Herkulesgatans trottoar som är trevlig för den som gillar att se på förbipasserande och ta en billig bärs, men den är väl liten och trång, samt har väl slitna gamla bord och stolar för att hamna på listan i år. Men är du inte kinkig och gillar uteserveringar som är ute på trottoaren med mycket liv omkring sig kanske detta är något för dig ändå…
  • Restaurang Piga (http://www.restaurangpiga.se/): En av Hisingens få finkrogar har presterat på en hög nivå under lång tid – och skulle den här listan vara en ren ”bästa restaurangen på Hisingen”-ranking hade de varit en kandidat för att ta hem titeln. Men när det gäller uteserveringen är den lite för liten och lite för trång för att platsa. Trots att de ligger på solsidan av Eriksbergvarvets gamla docka. Är riktigt bra mat det viktigaste för dig när du väljer uteservering? Då har du hittat rätt.
  • Radisson Blu Riverside (https://www.radissonhotels.com/): Hisingens enda egentliga takterass som är helt outstanding som uteservering, egentligen. Men eftersom den i första hand är till för hotellets gäster och inte alltid öppen för allmänheten så kan vi inte räkna in den på listan. Lik förbannat vore det ”tjänstefel” av oss att inte nämna den här terassen i ett uteserveringssammanhang. Här har gästerna en unik kombination av utomhusbubbelbad, solstolar, helt makalösa utsikter åt alla väderstreck och sommartid servering av ett par rätter och lokala brygder från en liten bar. Men för att vara säker på att komma in – så behöver du boka ett hotellrum.
Radisson Blu Riversides spektakulära takterass. Foto: Radisson

Missade vi något ställe som absolut borde ha varit med på listan?
Eller har du något annat tips på vad HelaHisingen.se borde skriva om?
Hör av dig till oss på tips@helahisingen.se!