Planen: Nu ska folkkära loppisen Kommersen flytta till Hisingen

Foto: Stadsutveckling Göteborg.

Graffitiklädda byggnaden Kommersen ska rivas och ersättas med en park. Arbetet med att hitta en ersättningslokal är i full gång och nu verkar en plats på Lindholmen vara aktuell för Josef Afradi, som driver loppmarknaden.
— Det är en stor entré, högt i tak och bra ytor för försäljning. Där finns också en stor uteplats där vi kommer att kunna samlas på samma sätt som vi gjorde utanför Kommersen, säger han.

Kommersen är den sista kvarvarande byggnaden från 90-talets trävaruindustri i Masthugget. Byggnaden, som ligger på parkeringen mellan Första Långgatan och Masthamnsgatan, var först ett frukt- och grönsakshus som i början av 2 000-talet omvandlades till en loppmarknad. Då tog Josef Afradi över lokalen tillsammans med sina söner och skapade Kommersen Loppmarknad.

— Gamla och unga från hela stan har kommit, umgåtts och haft jättekul. Vi har haft café i lokalen och en uteplats på baksidan där vi suttit om somrarna. Några gånger bjöd vi in en pianist som spelade och folk dansade. Människor har samlats för att träffa andra över en kaffe eller köpa billiga grönsaker och kläder. Allt har funnits under ett tak, säger Josef Afradi i ett pressmeddelande.

Pandemin stängde verksamheten – ”Folk nästan grät”

På ett hundratal bord har besökare kunnat handla allt från mat till kläder och Kommersen Loppmarknad har varit ett viktigt inslag för många göteborgare. Men sedan pandemins början i mars 2020 har de tvingats hålla stängt.

— Folk nästan grät när vi stängde. När de ser mig på gatan eller spårvagnen frågar de när vi öppnar och vad som kommer att hända. Vissa grupper i samhället har inte möjlighet att gå ut på disco som de unga gör, utan de har träffats på Kommersen, säger Josef Afradi.

Nu tvingas den alltså stänga för gott och rivningen är planerad till våren. Kommersen ligger i en lågpunkt på parkeringen, vilket gör att regnvatten ansamlas vid skyfall och det finns hög risk för översvämning.

Lindholmen som första alternativ

Och efter ett långt letande efter en ny lokal har en plats på Lindholmen presenterats för Josef Afradi. De har redan tittat på lokalen, som de ser goda möjligheter i att kunna använda.

— Det är en stor entré, högt i tak och bra ytor för försäljning. Där finns också en stor uteplats där vi kommer att kunna samlas på samma sätt som vi gjorde utanför Kommersen. Och jag nöjer mig inte med att bara ha öppet på helgerna. Jag vet att det finns människor som är intresserade av att mötas varje dag. De kommer att vara välkomna, säger Afradi i pressmeddelandet.

Nu återstår ansökan om bygglov.

— Vi är ingen stor organisation men vi kan vara en del av den apparat som hjälper samhället. För mig räcker det.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se