Så kan göteborgarna protestera mot planerna för ”Framtidens Backaplan”

Visionsbild: Stadsutveckling Göteborg.

Planerna för ”Framtidens Backaplan” är i full gång. Tanken är att området ska fyllas med cityhandel, parker och tusentals bostäder. Men nu har göteborgarna chans att protestera och lämna in sina synpunkter.
— Samrådsförslaget av detaljplanen är ett första beslut som vi vill ha in synpunkter på, och det är oerhört viktigt för hur man går vidare, säger Karin Slättberg, projektledare för detaljplanen för delområde Backaplan centrum, till Vårt Göteborg.

Hjärtat av det nya Backaplan centrum ska växa fram. I detaljplanen ingår över 2 000 bostäder samt ett 150 000 kvadratmeter stort område för centrumverksamheter. Utöver det ska ungefär 22 000 kvadratmeter offentlig service (förskolor, skolor samt idrottshall) byggas. Det finns även utrymme för bostadsnära parker samt ett kulturhus, en stadsdelspark och ett promenadstråk som kopplar ihop området, något som Hela Hisingen tidigare skrivit om.

— Många förknippar Backaplan med handel, och det kommer att vara en viktig handelsplats även i framtiden, men med en annan karaktär. Vi tror också att kulturhuset och parker och torg gör att man vill åka hit från hela stan, säger projektledaren Karin Slättberg till tidningen Vårt Göteborg.

LÄS MER: BILDEXTRA – Så ska Backaplan se ut 2034

Bild på stadsdelsparken vid Balders kvarter i det ”Nya Backaplan”. Visionsbild: White Arkitekter.

Åsikter kan lämnas fram till 16 mars

Nu är detaljplanen ute på samråd och alla göteborgare som vill har chans att invända eller tycka till om planerna. Alla handlingar och förslag finns tillgängliga via Stadsbyggnadskontoret och Älvrummet. Och fram till den 16 mars kan man lämna in sina synpunkter via brev, e-post eller deras hemsida.

— Samrådsförslaget av detaljplanen är ett första beslut som vi vill ha in synpunkter på, och det är oerhört viktigt för hur man går vidare, säger Karin Slättberg till Vårt Göteborg.

Hjalmar Brantingstorget som hjärtat i ”Framtidens Backaplan”. Visionsbild: White Arkitekter.

LÄS MER: Kritik mot planen för Kvilleleden — Sämre luft, mer buller och separerar staden

Efter att synpunkter kommit in kommer de sammanställas i en så kallad samrådsredogörelse. Därefter ska en slutgiltig detaljplan kunna antas i kommunfullmäktige i början av 2024.

— Byggstart för Backaplan centrum blir runt 2026 och en färdig utbyggnad i början på 2030-talet, om allt går som planerat, säger Karin Slättberg till Vårt Göteborg.

Ett 150 000 kvadratmeter stort område planeras för centrumverksamheter. Visionsbild: White Arkitekter.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 1:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 2:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 3:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 4:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 5:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 6:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 7:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 8:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 9:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 10:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 11:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 12:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 13:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 14:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 15:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 16:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 17:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 18:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 19: