Sex tider på Hisingen: Tjöta med en ”främling” – så här kan du rädda någons liv

Med start den 10 oktober bjuder Göteborg återigen in till ”pratbänkarna” på Hisingen. Idén med de utplacerade bänkarna är att människor ska våga prata om sina problem som ett första steg till att må bättre.
— Det kan handla om allt från ensamhet och nedstämdhet till personer som beskriver en högre psykisk ohälsa och som uppger misslyckade försök eller tankar om att avsluta sitt liv, säger Helena Bjurbäck, Göteborgs Stads äldreombudsman.

Under vecka 41 pågår Världsdagen för psykisk hälsa och i samband med det bjuder ”Åldersvänliga Göteborg” in till pratbänkarna för olika samtal. På sikt ska det här leda till att fler söker hjälp och stöd – och därmed kan rädda liv.

Enligt Göteborgs stad prioriteras inte äldre personer med psykisk ohälsa. Och Helena Bjurbäck, som är Göteborgs Stads äldreombudsman, får återkommande samtal från personer som vill prata om olika former av psykisk ohälsa. Därför behövs ”bättre diagnostisering, behandling, omhändertagande och socialt stöd för äldre personer”, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

— Vi vet också att det förebyggande arbetet är viktigt och behöver stärkas, säger Helena Bjurbäck.

Äldreombudsmannen Helena Bjurbäck verkar för äldres rättigheter. Foto: Julia Leijon.

Speciell satsning vid ”Pratbänkarna” under vecka 41

Pratbänkarna – som har varit ett välkommet inslag på Hisingen – ska öppna upp för nya hälsofrämjande arbetssätt i Göteborg. Samtidigt kan de minska tröskeln för möten människor emellan, menar Göteborgs stad i pressmeddelandet.

— Att få prata om livet och hur vi har det, kan i sin enklaste form göra stor skillnad för människor. Det är aldrig för sent att må bättre och det finns hjälp att få oavsett ålder, säger Helena Bjurbäck.

Därför bjuds nu medborgare in för att träffa personer från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och från Hjärnkoll vid Hisingens – och stadens övriga – pratbänkar under vecka 41.

Stadens Äldreombudsman finns också på plats vid pratbänkarna ett flertal tillfällen, liksom äldrekonsulenter och anhörigstödjare från Göteborgs Stad. Så om du känner dig ensam, vill du nå fram till kontaktpersoner inom staden eller vill hjälpa till att skapa sociala kontakter genom ”pratbänkarna” – är detta en möjlighet.

Så här ser pratbänken ut. Foto: Sofia Tillman.

Tid och plats vid pratbänkar
Måndag 10 oktober
kl.10-12 Angereds Centrum, nära Blå Ställetkl.
13-15 Positivgatankl.
13-15 Kortedala torg

Tisdag 11 oktober – HISINGEN
kl.10-12 Tuve Torg
kl.13-15 Wieselgrensplatsen

Onsdag 12 oktober – HISINGEN
kl.10-12 Vårväderstorget 3
kl.13-15 Västra Sannegårdskajen
kl.13-15 Positivgatan

Torsdag 13 oktober
kl.10.30-12 Doktor Fries Torg
kl.13-15 Slottsskogen nära Plikta lekplats

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: