Fredrik tatuerade in Hisingen över hela bröstkorgen – ”Det är här jag kommer dö”

Fredrik Hivell, 41, ville göra en hyllning till stadsdelen som han älskar. Därför har han tatuerat in ”Hisingen”-skylten tillsammans med Ramberget och Eriksbergskranen över bröstet.
— Jag skulle egentligen göra en liten bild av en spårvagn, men när jag såg skissen kändes det självklart att göra den här, säger han.

41-årige Fredrik Hivell är uppvuxen i Torslanda och har bott på Hisingen i hela sitt liv.

— Jag flyttade som 19-åring från Torslanda till Mötesplatsen vid Rambergsvallen. Sedan har jag bott på centrala Hisingen sedan dess, både vid Bjurslätts torg och vid Kvilletorget, säger han.

Vid tillfället som han ville göra tatueringen, hade han bestämde sig för att göra ett något mindre motiv.

— Jag körde spårvagn och ville göra en tatuering av favoritlinjen hem, nummer 13. Jag skulle egentligen göra en liten old school tatuering, men när jag kom till tatueraren sa han att han inte gjorde några små tatueringar.

Efter att ha gjort ett reportage i personaltidningen för spårvagnsförare pikade kollegerna honom något. ”När jag kom till jobbet hade de tapetserat väggarna med mig och min tatuering”, säger han. Foto: Privat.
Både Eriksbergskranen, spårvagn nummer 13, skorna upphängda på lyktstolpen och Ramberget med Hisings-skylten finns med. Foto: Privat.

Funderade över vad som gjorde honom till ”Hisingenpojk”

Fredrik Hivell satte sig då ner och pratade med tatueraren om varför han ville göra en spårvagn. Han kom snabbt in på att det handlade om Hisingen och tillsammans diskuterade de fram ett motiv.

— Han undrade varför och hur jag blev en Hisingepojk. Så han började skissa en grund med spårvagnen hem, nummer 13. Sedan var det samtidigt aktuellt med diskussionen om det skulle vara en skylt på Ramberget med Hisingen, så då ville jag ha med den och även Eriksbergskranen som symboliserar området.

I tatueringen finns även skor upphängda på lamporna, som det ibland finns omkring Kvilletorget, så alla motiv som han kopplar till sig själv och sina favoritplatser var med.

— Det blev ett ganska stort motiv till slut. När jag såg skissen kändes det självklart att göra den här.

”Det är här jag bor, trivs och här jag fått barn. Det är här jag kommer dö”

De pratade även om att ta med Karlatornet, men insåg att det var ett för stort projekt eftersom tornet då var långt ifrån att vara färdigbyggt.

Är det kärlek som gör att du tatuerar in Hisingen över hela bröstet?

— Ja, jag älskar det. Kvarteren, allting, det är centralt men ändå något eget. Det är här jag bor, trivs och här jag fått barn. Det är här jag kommer dö.

Hur reagerar folk som ser din tatuering?

— Oj, det är så mycket i den så folk brukar ge väldigt många reaktioner, men de är väldigt positiva. Det är en annorlunda tatuering både i stilen och motivet.

Fredrik Hivell bor på Hisingen med sin fru och elvaårige son. Foto: Privat.

Fredrik Hivell gifte sig i förra veckan och har en elvaårig son. Nu jobbar han som gruppchef över spårvagnsförare och funderar på ytterligare Hisingsmotiv.

— Jag är Gais:are så nästa motiv kommer bli på ryggen. Då vill jag ha den östra ståläktaren på Gamla Ullevi på ryggen.

Vet du när det kommer bli?

— Nej, jag är för spontan. Det kan bli närsomhelst.

Han får många positiva reaktioner på tatueringen. Foto: Privat.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: