Den mystiska gula bänken som ska få dig att börja prata med främlingar

Plötsligt stod den bara där – en bänk målad i citrongul färg. En har dykt upp i Brunnsbo, en i Sannegårdshamnen och andra runt om i staden. Vad de är? Jo, så kallade ”pratbänkar” som ska få människor att inleda samtal med varann…

Den senaste tiden har uppmärksamma personer i Brunnsbo och Sannegården sett hur gulmålade bänkar placerats ut i deras områden. Dessa sticker ut tillräckligt för att höja på ett och annat ögonbryn – men är inget konstprojekt, utan så kallade ”Pratbänk”:ar.

Så här beskriver Göteborgs stad projektet:

”Till senvåren kommer ett tjugotal unika bänkar placeras ut på omtyckta platser i Göteborg. Dessa kallar vi pratbänkar. Förutom att de erbjuder någonstans att vila kommer de även ha den särskilda uppmaningen: prata gärna med din bänkgranne!”

Tanken är att Göteborgs stad genom sin satsning ”Åldersvänliga Göteborg” ska skapa möten mellan främlingar och bidra till att fler göteborgare lär känna varann genom spontana möten och samtal mellan personer som inte känner varandra – än.

Skyltar kommer förklara konceptet

På grund av den rådande pandemin har man ännu inte kunnat uppmana människor att vistas allt för nära främlingar. Därmed har de tillhörande skyltar, som ska förklara konceptet, ännu inte satts upp vid de gula bänkarna runt om i staden. Det innebär att en del nyfikna göteborgare – bland annat i Sannegårdshamnen – undrat vad det är för gul bänk som plötsligt dykt upp i deras områden.

Detta kommer alltså få sin förklaring inom kort när Göteborgs stad både ska sätta upp skyltar samt genomföra en liten ”invigning” av bänkarna. Denna invigning har man bett stadens medborgare vara med och lämna in förslag kring, för att skapa något som blir en snackis, kring pratbänkarna.

Bänkarna har eller ska placeras ut på ett 20-tal platser i Göteborg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: