Sista chansen att rösta: Heter det ”mula”, ”gira”, ”göra” eller ”sylta” – att trycka snö i någons ansikte?

Kampen för att avgöra Hisingens mest populära uttryck för att trycka snö i någons ansikte går in i sluttampen. I skrivande stund har 652 personer röstat och det är superjämt mellan ”mula” och ”gira” i toppen!

Först var tanken att avrunda omröstningen på fjärde advent, men eftersom rösterna fortsatt att rassla in – samt kommentarerna flöda i diverse Facebook-grupper där frågan diskuteras – förlänger vi tiden att rösta fram till och med årets slut, 23:59 torsdagen 31 december 2020.

Här röstar du på din favorit

Sveriges radios enkät som genomfördes 2006 fördelades svaren från göteborgare så här, antal röster inom parantes: Mula (159), göra (69), gira (43), môla (36), sylta (34), gura (16), salta (3).

Så man kan säga att det typiska för Göteborg är dels mula och môla, dels gruppen gôra, gira, gura och till sist sylta. En logisk slutsats är att formerna gura och gira utvecklats ur göra. Enligt SR:s Språket hade Gura och sylta har minskat kraftigt i den yngsta gruppen medan göra, gira och môla står sig bra.

Många som vuxit upp på Hisingen och därmed talar den något särskilda ”Hisingsgöteborgskan” har länge haft “gira” som det självklara svaret i det här ämnet. Men i takt med att folk flyttar omkring mer inom staden i dag än förr, att inflyttningen från andra delar av landet är rekordstor och samt att språket förändras mellan generationerna – så återstår det att se om “gira” fortfarande är dominant, eller petas från tronen!

Tät kamp mellan ”mula” och ”gira”

Efter att 652 personer röstat är det tydligt att ”gira” får en utmanare i ”mula” – uttrycket som enligt våra undersökningar bland er (långt över 1500!) som kommenterat på Facebook verkar vara det vanligaste uttrycket nationellt i Sverige.

42.02 procent har nämligen röstat på ”mula”.

Men samtidigt är det högintressant att här på Hisingen står sig ”gira” väldigt starkt jämfört med övriga Göteborg, då 38.96 procent röstat på det alternativet. I antal röster räknat är det just nu bara 20 röster som skiljer de två huvudalternativen åt…

Så var med och avgör diskussionen en gång för alla! Med en röst här ovanför påverkar du utfallet när vi svarar på: Vad kallas det enligt dig när man trycker snö i ansiktet på någon? Vid midnatt på nyårsafton stänger vi omröstningen och deklarerar vinnaren!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: