Omröstning: Heter det Gira, mula, sylta eller môla, att trycka snö i någons ansikte?

Nu är vintern här och första snön har fallit över Hisingen och övriga Göteborg. Därför tänkte vi en gång för alla slå fast vilket uttryck som gäller för en av vinterns mest hatade och älskade bus – att trycka snö i ansiktet på någon ovetande själ. Säger du gira eller mula? Rösta här nedanför!

När Sveriges Radios program ”Språket” försökte utreda vad svenskarna kallar fenomenet när man trycker snö i någons ansikte blev det stor respons. Man kom fram till att hela 95 olika variationer av uttrycket fanns i olika delar av landet.

I Skåne kallar många det för att ”kröna”, i Dalarna och Hälsingland säger de flesta ”pula”, i Värmland säger de ”kryna” och i Västerbotten säger en del ”mubba”. Så en och annan inflyttad kan ha med sig dessa begrepp i sin vokabulär – medan vi som vuxit upp i Göteborg är ganska splittrade mellan två huvudlinjer: antingen säger man mula/möla eller så tillhör man team gira/gôra.

Mula favorit i Göteborg – gira på Hisingen, eller?

I Sveriges radios enkät som genomfördes 2006 fördelades svaren från göteborgare så här, antal röster inom parantes: Mula (159), göra (69), gira (43), môla (36), sylta (34), gura (16), salta (3).

Så man kan säga att det typiska för Göteborg är dels mula och môla, dels gruppen gôra, gira, gura och till sist sylta. En logisk slutsats är att formerna gura och gira utvecklats ur göra. Enligt Språket hade Gura och sylta har minskat kraftigt i den yngsta gruppen medan göra, gira och môla står sig bra.

Många som vuxit upp på Hisingen och därmed talar den något särskilda Hisingsgöteborgskan har länge haft ”gira” som det självklara svaret i det här ämnet. Men i takt med att folk flyttar omkring mer inom staden i dag än förr, att inflyttningen från andra delar av landet är rekordstor och samt att språket förändras mellan generationerna – så återstår det att se om ”gira” fortfarande är dominant, eller petas från tronen av mula, eller sylta!

Lägg sin röst här!

Här kan ni HelaHisingen.se-läsare rösta på det alternativ som ni tycker är det korrekta ordet för att beskriva fenomenet när man trycker snö i ansiktet på någon. Tryck på ditt favoritalternativ och sedan på ”Vote”, så har du lagt din röst!

DISKUTERA! Vill ni tjôta mer om ämnet finns möjlighet att göra det i följande Facebook-post hos ”Vad händer på Hisingen?”.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: