Hisingen och Greta Thunberg blir motiv på Sveriges nya frimärken

Hisingsbron, Älvsborgsbron, Arendalshamnen och Greta Thunberg. Det är några av årets nya svenska frimärksmotiv nya svenska frimärksmotiv, meddelar Postnord. Dessutom kommer du kunna sätta porto med Ullevi, skärgårdsbåt eller Älvsborgsbron på ditt brev under året!

PostNord avslöjar att Greta Thunberg blir ett av motiven på årets första Sverigefrimärken som lanseras den 14 januari 2021. De nya frimärkena, illustrerade av Henning Trollbäck, har temat Värdefull Natur och fokuserar på miljön och de miljömål som Sveriges riksdag har satt upp för att bevara Sveriges unika natur för kommande generationer. Dessutom släpps motiv från Göteborg, illustrerade av lokala konstnärer i samband med att Göteborg firar 400 år, skriver posten i ett pressmeddelande.

Motiven på frimärken ska spegla vår samtid, där miljöfrågan har varit aktuell och närvarande under många år, inte minst genom Greta Thunbergs starka röst. Riksdagen har satt upp 16 nationella miljökvalitetsmål som spänner över ett brett fält och som miljöpolitiken utgår ifrån. Förutom illustrationen av Greta Thunberg visar de nya frimärkena upp utvalda miljöer ur den svenska naturen som målen syftar till att värna extra mycket om; storslagna fjäll med rik fjällflora, en levande skog, ett rikt odlingslandskap, rikkärr – en typ av myr med en speciell och artrik flora, ren luft – så ren att vår hälsa, såväl som djur, växter samt kulturvärden inte skadas. 

— Vi är mycket glada att kunna berätta om frimärkena Värdefull natur och att Greta, med flera viktiga naturillustrationer blir frimärkssymbol för den värdefulla natur vi har och det viktiga arbete vi alla måste göra dagligen för att behålla vår natur för generationer framåt. Valet av miljöfokus känns självklart för den tid vi lever i. Vi på PostNord har ett stort ansvar att minska vår egen klimatpåverkan och driva branschen i rätt riktning, säger, säger Stina Olofsdotter på PostNord Frimärken.

Hisingsmotiv – när Göteborg fyller 400

Dessutom uppmärksammas firandet av Göteborg stad som fyller 400 år i år. Stadens firande går av stapeln med fem frimärksmotiv som illustrerar Göteborg i olika scener. Motiven är ett resultat av göteborgarnas inskickade förslag som sedan har illustrerats av lokala konstnärer; Tamara Kryvolap/Ann-Kathrin Görisch (Ullevi), Rocio Soto/Mia Herman (Hisingsbron), Ann-Kathrin Görisch/Antonina Shypotilo (Skärgårdsbåten Fröja), Sifen Wibell/Rocio Soto (Göteborgs Hamn) och Mikel Nilsson/Antonina Shypotilo (Röda Sten) alla bosatta runt om i Göteborg.

Göteborgsmotiven som blir frimärken från 14 januari 2021.

Motiven består av kollage av dessa illustrationer, formgivet på frimärkena av Norbert Tamas. I samband med lanseringen firas staden med olika aktiviteter. Frimärkena går att köpa på PostNords hemsida, hos ombud runt om i staden och i resten av Sverige.

— Det känns fantastiskt att Göteborg är motiv på årets första frimärken. Ett fint sätt att hylla att staden fyller 400 år. Och ett trevligt sätt att skicka en del av Göteborg till någon som du tycker om, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co i ett pressmeddelande.

Frimärksserien Värdefull Natur och Göteborg 400 år finns tillgängliga hos PostNords ombud från och med den 14 januari 2021 och kan också enkelt beställas på postnord.se. Frimärkena kostar 12 kronor styck.

Natur- och Greta Thunberg-motiven som blir frimärken från 14 januari 2021.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: