SNABBMATSKRIGET: Ny kycklingrestaurang utmanar jättekedjorna på Hisingen ”Helt otroliga priser”

Deras egen ambition är knappast att utmana McDonalds, Max, Dominos och Burger King – men när vi testar maten hos nya Ala-Kefak i Kvillestan är det precis det vi slås av: Inget snabbmatsställe har specialiserat sig på kyckling på centrala Hisingen. Och det nya stället gör det med bravur!

Donkens nuggets och diverse kycklingkebab-tallrikar i all ära, här tar man fågel på ett helt annat allvar. På menyn hos den nyöppnade kycklingrestaurangen på Herkulesgatan finns bland annat friterad kyckling, kycklingbröst, stekt kyckling, grillad kyckling, kycklingspett och shawarma.

Det sistnämnda är en arabisk specialitet och Ala-Kefak drivs även av ett gäng invandrare med syrisk bakgrund. Som de själva beskriver det:

”Ala-Kefak är den första restaurangen som serverar äkta Damaskus Shawarma i Göteborg. Shawarma är en traditionell maträtt i Damaskus som består av marinerad kyckling som får en ojämförbar smak.”

Friterad kyckling från Ala-Kefak, serveras med potatisklyftor, coleslaw och sallad.

Så varför klassar vi detta som ett snabbmatsställe med potential att utmana de stora amerikanska kedjorna? Jo, tre anledningar: Snabbhet, stil och nisch. De tillagar maten så snabbt att man tänker snabbmat, de har inrett sin restaurang som ett mindre snabbmatsställe och dessutom har de hittat sin egen nisch med att vara specialister på kyckling – som saknats på centrala Hisingen.

Inget hipsterhäng – mer för den som käkar KFC

Det här är nämligen inte ”bara” ett lokalt shawarma-ställe utan erbjuder det bästa av två världar, där USA möter Syrien i en spännande mix. På menyn finns cheesy fries, milkshakes, caesarsallad och burgare – sida vid sida med sådant som arabiska persilje- och bulgursalladen tabbouleh samt de typiska syriska kycklingspetten shish tawook.

Nej, det är inte handproducerade pommes utan färdiga potatisklyftor från frysen. Och ja, det är ett rätt tråkigt utbud av drickor i kylen. Så en väldigt kräsen Kville-hipster skulle nog hitta ett och annat att anmärka på.

Cheesy fries med ketchup och jalapenos.

Men den som tidigare beställt hemkörd Kentucky fried Chicken från centrala Göteborg har absolut fått sig ett lokalt alternativ värt att testa.

Dessutom: Salladerna! Vi testade en falafelsallad och förvånades av att det inte var pizzeria-standard där ett par trötta friterade falafelbollar slängts på toppen av en blandsallad. I stället fick vi en sallad med falafeln smulad och integrerad i salladen med en läcker dressing.

För helt otroliga 45 kronor.

Galet låga priser – i alla fall i början

Ja, det är vad salladerna kostar hos Ala-Kefak. Även caesarsalladen och tabbouleh är så billiga. Priser som en blast from the old Kville-past, så att säga. Samt: De är matiga och rätt stora, så klart mer än en ”side” till din kyckling. Väldigt prisvärt, är allt vi kan säga.

Ser man över menyn i stort finns det bara en enda rätt som kostar över 90 kronor, nämligen en shawarma-tallrik som går loss på 95 riksdaler. Men sen är det billigt, billigt, billigt. En halv grillar kyckling för 65 kronor låter väl som en bra deal på ett snabbmatshak? För bara en tia mer (!) får du en hel grillad kyckling – från rotisseriet inne på Ala-Kefak.

De otroligt prisvärda salladerna finns att ta som take away.

Men skynda dig, för till skillnad från de stora kedjorna som är vana att servera enorma volymer av mat, så kan rätterna faktiskt ta slut här. De första veckorna har restaurangen inlett med att tillreda ett 20-tal kycklingar om dagen så om många kunder besökt Ala-Kefak en viss lunchrush kan det vara en och annan kycklingrätt som tagit slut framåt kvällen…

Risken är väl att Ala-Kefak kommer höja sina priser rejält efter hand.

Så den som vill käka snabbmat som är snuskigt billig och överraskande god, samt få influenser både från USA och Syrien på en och samma gång bör göra ett besök nu när de är nyöppnade, för tro oss, de har helt otroliga priser…

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: