MATKAMPEN PÅ HISINGEN: ICA-handlaren tar fighten med Coop – berättar om kaxiga skylten: ”Tolka den som ni vill”

I höst öppnar Hisingens senaste ICA-butik när kedjan lanserar Kvantum i Bäckebol. Lokalerna ligger i princip vägg i vägg med köpcentrumets flaggskepp Stora Coop – det är alltså upplagt för matvarustrid av rang:
— Coop kanske inte kommer tjäna på att vi öppnar här men jag tror att handelsområdet i stort kommer att tjäna på det, säger ICA-handlaren Jörgen Kjerstensson.

Mitt mellan Hisings Backa och Hisings Kärra ligger Bäckebols köpcentrum, även kallad Bäckebol center. Här var KF – Konsumentföreningen – först ut med OBS! Bäckebol som senare blev Coop Forum. Även om KF inte längre äger fastigheterna i Bäckebols köpcentrum är det än i dag organisationens medlem Stora Coop som är herre på täppan här.

I alla fall till i höst. I november öppnar ICA Kvantum i Bäckebol, med en av de största satsningarna när det kommer till en matvarubutiker på östra sidan av Hisingen på länge. Med sin etablering i Bäckebol tänker ICA både vända sig till kunder i de närliggande stadsdelarna – men även till större delen av östra och norra Hisingen:

— Vi hoppas få kunder från Brunnsbo, Backa, Skogome och Tuve – men även från Kärra. Det är den här sidan av Hisingen som blir vårt upptagningsområde kan man säga. Läget här intill E6:an gör ju att det blir en väldigt bra plats att handla på om man kommer med bil, säger ICA-handlaren Jörgen Kjerstensson.

— Men när vi varit här och pratat med kunder har vi sett att folk från Eriksberg och även centrum handlar här i Bäckebol så det är ju inte bara från de närmaste delarna på östra Hisingen som vi kommer ha som kunder, säger nya butikschefen Christopher Karlberg.

Flyttar från Kärra till Bäckebol

Tillsammans har de tidigare drivit ICA Supermarket vid Kärra Centrum och tar nu steget upp till nästa nivå av matvarubutik när Hisingens nyaste ICA-butik öppnar precis bredvid Stora Coop Bäckebol.

Just nu byggs butiken invändigt samtidigt som Jörgen och Christopher rekryterar sitt team. Det kommer bli omkring 50-60 medarbetare i butiken i ett första skede och de rekryterar både medarbetare från ICA, andra butiker och personal som inte jobbar i butik i dag:
— Jag skulle ju klart vilja ta med all min goa personal men detta är tyvärr inte möjligt då vi skulle dränera min gamla butik på medarbetare, utan de som är intresserade får gå igenom processen som alla andra, säger Jörgen Kjerstensson.

Byggarbetsplats! Här – mellan Systembolaget och Mediamarkt byggs nya ICA Kvantum i Bäckebol. Foto: HELAHISINGEN.SE

Är det inte risk att man dränerar varann på kunder då, med tanke på att det är ganska nära mellan ICA i Kärra och den nya butiken i Bäckebol?
— Den risken finns alltid. Men samtidigt ska man tänka på att det är olika köp och olika slags butiker. När man handlar på Bäckebol så gör man det stora köpet, men när man gör den mindre vardagshandlingen så har man handlat på lokala ICA i Kärra. Man kan säga att när du ska göra spontan middag går du ner till den lokala butiken medan när du planerar att storhandla kommer man till oss, säger Jörgen Kjerstensson.

”Här ska det vara väldigt enkelt att handla”

Så vad ska ICA Kvantum satsa på i sin nya butik i Bäckebol? ICA-handlaren Jörgen Kjerstensson är lite hemlighetsfull om det. Han vill inte ge bort allt för mycket av det som komma skall till vare sig HelaHisingen:s läsare – eller konkurrenten i samma kvarter:
— Kvantum står ju för ett brett sortiment med mycket färskvaror. Men vi kommer satsa på det personliga kundmötet och att det ska vara enkelt att handla hos oss. Tid är pengar, så här ska det vara väldigt enkelt att handla, säger Jörgen Kjerstensson.

— Och så ska vi skapa ett gött gäng och få ihop en bra personalstyrka. Det personliga kundmötet blir väldigt viktigt för oss, säger Christopher Karlberg.

Butiken blir på 3600 kvadratmeter, varav ungefär 2400 kommer bli butiksyta med produkter för kunderna.

— Allt är nytt, det blir en helt annorlunda känsla att handla då och det hoppas vi att Hisingsborna ska gilla, säger Jörgen Kjerstensson.
— Det är som att köpa en ny bil eller lägenhet och då finns det en speciell känsla där, säger Christopher Karlberg.

Butikschefen Christopher Karlberg och ICA-handlaren Jörgen Kjerstensson framför sin kommande butik i Bäckebol. Foto: HELAHISINGEN.SE

Vad säger ICA-handlaren som flyttar från Kärra till Bäckebol om risken att de mindre torgen i Backa och Kärra utarmas av det växande köpcentrat i Bäckebol?
— Det kommer alltid finnas det där spontana köpet. Här får vi inte spontaniteten utan här får vi det planerade köpet. Och spontaniteten blir större och större så jag är inte så orolig för den utvecklingen. När tiden är knapp kommer kunden gå till den lokala butiken men när man ska storhandla och kanske även köpa ett klädesplagg och lite alkohol så kanske man väljer att handla här, säger Jörgen Kjerstensson.

— Men även när mer och mer matvaruhandel sker online. När de beställer mat från oss som vi kör hem till dem så finns behovet kvar av att komplettera från den lokala matbutiken i området där man bor, säger butikschefen Christopher Karlberg som räknar med att en rejäl del av verksamheten kommer handla om kunder som köper sina varor online, säger Butikschefen Christopher Karlberg.

”Kaxiga” skylten hängdes upp utan ICA-handlarens kännedom

Tidigare har många av ICA Supermarket-kunderna i närliggande Kärra även handlat hos Stora Coop, men gjort sina mindre köp hos Kärra Centrum. På samma sätt hade de som handlat hos Hemköp på Selma Lagerlöfs torg i många fall varit Coop-kunder i Bäckebol.

Nu blir alltså ambitionen för ICA:s Kvantum-team att ta en del av den marknaden från Stora Coop i Bäckebol. Något som skylten utanför byggarbetsplatsen skulle kunna tolkas som en tydlig signal om…

LÄS MER: Här är ICA:s kaxiga skylt vid Coop – “En riktig mataffär”

Tidigare i år uppmärksammade HelaHisingen.se att skylten på utsidan av byggarbetsplatsen har budskapet ”Här bygger vi en riktig mataffär”, något som definitivt går att tolka som en pik mot blivande grannen Coop:
— Haha, ja det är din tolkning! Men faktum är att det är ICA Kvantums slogan, det är vår tolkning att det här är vår affärsidé, säger Jörgen Kjerstensson.

Till skillnad från..?
— Ja, övriga butiker. Men vi är ödmjuka, faktum är att vi inte hade någon aning om att den skulle komma upp utan det var först när vi läste om den hos er på HelaHisingen.se som vi fick reda på att ICA centralt hade hängt upp den här. Men det är ju fri tolkningsrätt om vad den ska betyda, säger Jörgen Kjerstensson med ett lurigt leende, säger ICA-handlaren.

“Här bygger vi en riktig mataffär. ICA Kvantum öppnar hösten 2021.”, är ICA Kvantum Bäckebols kaxiga budskap på banderollen i Bäckebol.

Inget ”priskrig” är att vänta

Han tror däremot inte att det blir någon överdriven konkurrens, eller något priskrig, mellan grannarna Stora Coop och ICA Kvantum.
— Antingen så är man ICA-kund eller så är man Coop-kund, i alla fall i de flesta fall. Coop kanske inte kommer tjäna på att vi öppnar här men jag tror att handelsområdet i stort kommer att tjäna på det, säger Jörgen Kjerstensson och pekar ut mot Mediamarkt som blir hans närmaste grannar.

— Det blir perfekt att komplettera med dryck härifrån till middagen som man köper hos oss, säger blivande butikschefen Christopher Karlberg och nickar mot Systembolagets lokaler, som kommer ligga vägg i vägg på andra sidan ICA Kvantum.

— Och då tjänar man faktiskt en hel del tid genom att välja oss i stället för Coop, säger Jörgen Kjerstensson halvt skämtsamt och halvt på allvar om konkurrenten som ligger drygt 50 meter söderut…

Matvarukampen i Bäckebol har bara börjat.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: