Torslandabor får prestigepris för sitt engagemang – för bin

Brf Nolered i Torslanda prisas för sin satsning. 

Boende i Torslanda prisas nu för sina insatser för det rödlistade guldsandbiet. Bland annat har de lyckats skapa en boendemiljö som bina trivs i.
— Det känns fantastiskt roligt att vårt arbete uppmärksammas, säger Agneta Runsten, styrelseledamot i brf Nolered och engagerad i projektet.

Två bostadsrättsföreningar vinner i år HSB Göteborgs hållbarhetspris. Brf Vårlöken i Kungälv prisas för sitt projekt att använda solceller vid takomläggning. Och brf Nolered i Torslanda vinner för sin satsning på det rödlistade guldsandbiet och främjandet av dess livsmiljö.

Det är efter en förfrågan från Länsstyrelsen som brf Nolered har skapat en livsmiljö för guldsandbiet på sina marker. Först anlade de en äng med en sandhög som fungerar som bo för biet. Sedan planterade de åkervädd och ängsvädd på marken så att bina kan hämta nektar i nära anslutning till boet.

— Det känns fantastiskt roligt att vårt arbete uppmärksammas. För oss som bor i nära anslutning till hav och natur känns det extra viktigt att värna den biologiska mångfalden. Att bidra till guldsandbiets fortlevnad är ett sätt för oss att ge något tillbaka till naturen , säger Agneta Runsten, styrelseledamot i brf Nolered och engagerad i projektet, i ett pressmeddelande.

Krävs att insatsen skapar samhällsnytta på lång sikt

I år är det andra gången som priset delas ut, med syftet att uppmuntra bostadsrättsföreningars pågående insatser eller idéer som främjar hållbarhet i västsvenska hem. För att kunna vara med i tävlingen krävs att insatsen uppfyller minst ett mål i Agenda 2030 och skapar hållbar samhällsnytta på lång sikt. För att vinna krävs även att idén går att applicera på flera andra bostadsrättsföreningar.

— HSB bygger i grunden på en hållbar idé och därför känns det naturligt för oss att uppmuntra bostadsrättsföreningar att satsa på goda och hållbara idéer. Det har varit spännande att ta del av alla nomineringar och det visar att många brf-styrelser tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg och ordförande för juryn som utsett årets pristagare, i pressmeddelandet.

Den totala prissumman som delas mellan de två föreningarna är i år 25 000 kronor.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: