Växte du upp i Hisings Backa? Då kanske du känner till ”Gropen”…

Snöbollskrig på vintern, vattenkrig på sommaren. Här är ”Gropen” – ett litet nedsänkt grönområde mitt i Hisings Backa, som varit skådeplats för så mycket glädje under 1970-, 1980- och 1990-talen…

Ryktet gick i områdena runt Bäckebol, från Gåsagångens hyresrätter vid Selma Lagerlöfs torg bort till bostadsrätterna på Ekebygatan.

Nu är något på gång – ”vi drar till gropen”.

Barn i låg- och mellanstadieåldern älskade att samlas vid grönområdet som var allmänt känd som ”Gropen”. Särskilt när vädret gav anledning till det. Ibland kunde 100-tals barn leka här samtidigt, för att säsongens första snö hade haft smak nog att falla på helgen, när barnen från Brudbergsskolan nära Blå Staden och Bäckebolsskolan, precis bredvid ”Gropen” var lediga.

Den kallades så, ”Gropen”, det grönområde nästan i samma storlek som en fullstor fotbollsplan, som än i dag ligger intryckt mellan Akkas Gata, Kavaljersgatan och Körkarlens gata.

Vi söker foton från ”Gropen”

Växte du upp i Hisings Backa? Kanske i området runt Gåsagången, Bäckebolsängen, eller Akkas gata? Då hoppas vi att du någonstans i familjealbumet har bilder från när du har lekt i ”Gropen”, som barn.

Skicka in dem till oss på HelaHisingen.se – så försöker vi berätta berättelsen om denna – för många barn – mytologiska plats. Det kan vara från perioden 1970-1995, då vi vet att fenomenet av ”vild lek i större oorganiserad grupp” förekom, men vi är även intresserade av bilder (eller film!) även från tidigare eller senare (men inte senare än 2005 – för det måste vara personer som i dag är vuxna på bilderna) än så.

Känner du någon som växte upp i det området? Tipsa den personen om den här artikeln, så kanske den personen kan hjälpa oss! Hittar du bilder eller film från något snöbollskrig, vattenkrig eller annan stor aktivitet i ”Gropen”? Mejla oss på: tips@helahisingen.se och märk mejlet ”Gropen”. Tack på förhand!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: