75 meter hög vattentank byggs på Hisingen – som ett 21 våningars höghus

En gigantisk vattentank som motsvarar storleken av ett 21 våningar högt hus. Det ska bli verklighet på centrala Hisingen när Göteborgs Energi letar läge för sitt nya projekt.
— Vi måste högst sannolikt borra oss ner till berg när grundläggningen görs, säger Mikael Rönngren till GP.

Göteborg Energi planer för en ny vattentank för fjärrkyla är tänkt att bli omkring 75 meter hög med en diameter på 29 meter. Just nu finns två tänkbara lägen för projektet: Brunnsbo, där Göteborgs energi redan sökt planbesked om att få placera sin jättetank – eller Frihamnen, där man nu ska undersöka om den kan stå:
— I dagarna ska vi provborra i Frihamnen för att se hur djupt det är, säger Mikael Rönngren, projektledare på Göteborg Energi, till Göteborgs-Posten.

Enligt projektledaren är det framför allt tre faktorer som avgör var tanken kommer att placeras:
1. Det måste finnas möjlighet att dra ledningar till tanken.
2. Tanken måste passa in med trafiklösningarna i området.
3. Markförutsättningarna måste vara rätt.

Och det är det sistnämnda som nu undersöks i Frihamnen-området.

— Vi måste högst sannolikt borra oss ner till berg när grundläggningen görs, säger Mikael Rönngren till GP.

Ska stå färdigbyggd 2025

Göteborg Energi har som målsättning att vattentanken ska vara färdigbyggd och i drift 2025. 

För att få inspiration till den nya byggnaden har Göteborg Energi studerat liknande byggnader i andra städer, bland annat har man tittat på det 65 meter höga tanktornet Arctura i Östersund som en inspirationskälla till en tänkbar utformning.

I Östersund har man placerat en restaurang och skybar i toppen av vattentornet, 55 meter upp i luften. I Göteborg finns ännu inga sådana planer i samband med bygget på Hisingen.

— Det finns väldigt många fina sätt att göra en tank på. Det kan egentligen passas in i vilken miljö man vill. Men designen är viktig för oss, det får inte bara bli en ny gasklocka, säger Mikael Rönngren till GP.

Foto: GOOGLE MAPS

Höjdmässigt jämförbara byggnader är exempelvis det 21 våningar höga Light Tower i Belgiska Antwerpen – som är ungefär så stor som den planerade vattentanken ska bli på centrala Hisingen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: