Till salu: Nästan 10 000 kvadratmeter kontorsyta – mitt i Frihamnen

Magasin 113 i Frihamnen är granne med Kajskjul 107 och Allmänna badet/”Pöl harbour”. Nu ska byggnaden säljas – om rätt köpare dyker upp:
— Vi bedömer att Magasin 113 är attraktivt utifrån att det är en unik byggnad på en unik plats, säger Cecilia Andersson, chef för fastighetsutveckling hos Älvstranden Utveckling till HelaHisingen.se.

Byggnaden uppfördes 1964 som lagerbyggnad i den inre hamnen och har sedan hamnverksamheten upphörde på den här platsen kring Frihamnen, Kvillehamnen och Bananpiren främst hyrts ut för olika evenemang.

Nu vill Älvstranden Utveckling sälja den unika byggnaden med rötter i hamn- och varvsindustrin. Magasin 113 i Frihamnen ska bli en modern kontorsbyggnad – om rätt köpare hittas:

— Vi bedömer att Magasin 113 är attraktivt utifrån att det är en unik byggnad på en unik plats. Går man in i Frihamnen nu så får man vara en part i hela Frihamnens utveckling. Magasin 113 har en förankring i historien med sina karaktäristiska lastintags balkonger med portar samtidigt som man får skapa något nytt. Det kommer att kunna bli en mycket spännande dynamik mellan dessa delarna, säger Cecilia Andersson, chef för fastighetsutveckling hos Älvstranden Utveckling.

Magasin 113 i Frihamnen. Foto: GÖTEBORGS STAD.

Granne med Pöl Harbour

Frihamnen är ett av sju områden i Nordens största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden, och Magasin 113 ligger centralt beläget inom Frihamnen på Norra frihamnspiren. Som grannar har byggnaden Kajskjul 107 och den framväxande Jubileumsparken, med Allmänna badet/”Pöl harbour”.

Under nästa ska nya Hisingsbron stå klar och Smyrnakyrkans byggnation vara påbörjad. På piren mittemot Magasin 113, Kvillepiren, uppförs 900 temporära bostäder där inflyttning redan har påbörjats. Och går allt vägen ska spårvägsförbindelsen till Lindholmen genom området stå färdig till 2025:

— Vi välkomnar alla olika fastighetsbolag – utvecklare, långsiktiga förvaltare, börsnoterade bolag, privata aktörer, etcetera. Vi söker en part som har genomförandekraft och är intresserade av att arbeta med klimatneutral byggnad över byggnadens hela livslängd. Den kommande köparen får programmera sin fastighet, säger säger Cecilia Andersson hos Älvstranden Utveckling till HelaHisingen.se.

Visionsbilden visar hur ett slutresultat kan se ut när projektet är färdigt.
Foto: MVRDV/BSK arkitekter

Till salu för marknadspris

Magasin 113 har 9 480 kvadratmeter brutto area, men beroende på hur byggnadens köpare utnyttjar lokalerna kan mer kontorsyta eller andra typer av ytor än så skapas. Och viktigt för en försäljning är att man har en klimatneutral vision för projektet:

— Det är marknadspris som gäller. Den budgivare som lämnar det mest fördelaktiga priset i kombination med att de gör åtaganden kring klimatneutral byggnad över byggnadens hela livslängd är den part som vi kommer att påbörja förhandlingar med, säger Cecilia Andersson.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: