Är du orolig för att din tonåring knarkar? Radikaliseras i sin tro? Hoppat av skolan och hänger på stan? Ring Jenny, Maria eller Anders…

Jenny Aleryd, Maria Andersson och Anders Karlsson är tre av socialarbetarna som arbetar med Ungdomsenhetens föräldratelefon. Foto: Anders Magnusson/Göteborgs stad.

Har din son hoppat av gymnasiet? Tror du att din dotter knarkar? Är du orolig för ditt barnbarn? Hänger din elev planlöst på stan? Göteborgs stad har startat en ny tjänst för den som är orolig för sin tonåring.
— Inga frågor är för stora eller små. Till oss kan man ringa och prata om sin situation så stöttar vi till rätt hjälp, säger Maria Andersson, nätverksledare på ungdomsenheten i Göteborgs stad.

Telefonlinjen i Göteborgs Stads regi ska hjälpa den som är orolig för en tonåring eller en ung person. Hit kan föräldrar och andra viktiga vuxna ringa och få stöd av erfarna socialarbetare, berättar kommunen i ett pressmeddelande.

”Som tonårsförälder eller en annan viktig vuxen runt en ung person kan man möta många problem – kanske är man orolig för någon som har hoppat av gymnasiet, hänger på stan eller använder droger. Eller att man har svårt att nå fram till sin tonåring”, skriver staden.

Tala med ett proffs

Tanken är att det ska kunna underlätta att prata med någon professionell person om sina tankar och sin oro. Det är Social resursförvaltnings ungdomsenhet som öppnar en ”föräldratelefon” dit man kan ringa för att få stöd och råd:

— Inga frågor är för stora eller små. Till oss kan man ringa och prata om sin situation så stöttar vi till rätt hjälp, säger Maria Andersson, nätverksledare på ungdomsenheten.

Hon är en av de socialarbetare från Social resursförvaltnings ungdomsenhet, Mini-Maria och Stödcentrum för brottsutsatta som kommer att bemanna telefonlinjen.

Stöttar unga som hamnat i problem

Dessa verksamheter som stöttar på olika sätt unga som hamnat i svårigheter, är inblandade i kriminalitet, har drogproblem, riskerar att radikaliseras eller har utsatts för brott.

-— Vi möter många föräldrar till ungdomar och vet att det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig. Därför startar vi föräldratelefonen. Om inte vi kan hjälpa så lotsar vi vidare, säger Anders Karlsson, medlare på ungdomsenheten.

Fakta: Föräldratelefonen

  • Föräldratelefonen är till för föräldrar, anhöriga och andra vuxna runt tonåringar och unga vuxna.
  • En telefonsvarare tar emot ditt samtal.
  • Du lämnar ett meddelande och blir sedan uppringd.
  • Den som ringer upp arbetar under sekretess.
  • Hjälpen är kostnadsfri.

Telefonnumret är 031-367 96 14. Läs mer om föräldratelefonen på www.goteborg.se/foraldratelefon

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: