BILDEXTRA: Anders, 67, har jobbat på Bäckebol i 50 år – här är minnen och bilder från åren tillbaka till när köpcentret öppnade

När Bäckebol Center fyller 50 år till helgen är det få som kan säga att det varit med hela vägen. Men en som har den skryträtten är Anders Jönsson, 67, optiker hos Blickpunkten. Både han och butiken har nämligen funnits här ända sedan start den där våren 1973.
— Det känns bra att få ha varit med under alla år och att jag kunnat följa allt som hänt men ändå känna att det fortfarande är kul att hålla på med det här, säger han.

Det var Anders svärfar som startade Blickpunkten i Bäckebol när huset först byggdes upp för att ge plats åt OBS! Bäckebol och en handfull andra butiker 1973.

— Det kändes rätt konstigt för det var bara ängar runtomkring här på den tiden. Då gick jag sista året på gymnasiet och började jobba extra i den nya butiken på helgerna, berättar Anders.

I början hade Anders ansvar för solglasögonförsäljningen ute i butiken men under åren har han kommit att bli en av Bäckebols mest folkkära profiler. Kunder från hela Göteborg åker till Blickpunkten för att handla där – då de någon gång under de senaste decennierna varit kunder hos Anders och company.

Anders hos Blickpunkten i Bäckebol under de första åren på 1970-talet. Foto: PRIVAT

Minns hur stormarknaden såg ut på 1970-talet

Under de första åren var Blickpunkten granne med PK-banken, Djurens Center, Mister Minit och en OK-butik där man bland annat sålde oljepannor. Då låg butikerna i en rad framför det som i dag är Stora Coops kassalinje.

— På den tiden hade även Domus egen möbelförsäljning på andra våningen av OBS! Stormarknad. Och det såldes allt från tv-apparater till damkläder inne i den stora stormarknaden, minns Anders.

Utseendet på glasögonen förändras – men går i cykler. ”Mycket av det vi såg på 70-talet är tillbaka nu”, säger Anders. Foto: PRIVAT

Redan i början hade OBS Bäckebol och de andra butikerna öppet 10-20, vilket var rätt ovanligt på 1970-talet. Men det blev en utmaning för tonåringen Anders under de första åren:

— Jag hade ingen bil än då och kollektivtrafiken var inte alls utbyggd på det sätt som den är i dag. Då fick jag ta en buss till Brunnsbo och sitta där och vänta, ofta en halvtimme, innan det kom en anslutningsbuss vidare till Bäckebol. Så det kunde ju ta omkring en och en halv timme att ta sig till jobbet, säger han med ett skratt.

Dramatiskt inbrott och pandemin är minnen som sticker ut

Direkt efter att Anders tagit studenten, 4 juni 1974 blev han fast anställd på Blickpunkten. Han flyttade in i verksamheten och har under åren fått träffa otroligt mycket människor – samt varit med om en hel del dramatiska saker. I början av 2000-talet hade Blickpunkten ett dramatiskt inbrott.

— Det filmades alltihop, så då såg man hur en kille bände upp jalusierna och en annan tog sig in för att öppna dem inifrån. Hela dörren in hit var som bortblåst. De körde in med en bil rätt in i baksidan av butiken och det var märkesglasögon de var ute efter, säger Anders.

Kragen och skorna ger bort att bilden är från 1970-talet, men viss hade glasögonen kunnat vara nutida? Foto: PRIVAT

— Visst, det var ju förjävligt att råka ut för detta men samtidigt så är det är ju materiella saker, säger han.

Mer i nutid minns Anders de speciella åren under Covid -19-pandemin. Då valde otroligt många kunder bort andra köpcentrum för att åka ut till Bäckebol Center.

— Vi hade kunder som vanligtvis kanske brukade besöka vår butik i Nordstan som kom hit i stället. Och det var en himla kommers här under pandemin, nog mycket för att vi har kombinationen med fri parkering och rätt stora ytor här så ingen behövde trängas med andra människor när de handlade, säger Anders.

Anders står i butiken som varit hans arbetsplats i hela 50 år – samtidigt som Bäckebol Center firar just 50 år. Foto: PRIVAT

Här är 10 000-kronorsfrågan: Var saker bättre förr?
— På sätt och vis var det väl det, haha. Vissa grejer var bättre förr och det var kortare beslutsvägar förr om man jämför med i dag. Men det är klart att vi har massa teknik som underlättar i dag, saker har ju utvecklats en hel del under de här decennierna.

Nu siktar familjen på 50 år till i Bäckebol

Anders förlorade sin fru för två år sedan och därför säger han att det är skönt att jobba vidare. Nu jobbar han 60 procent, men någon pension är inte aktuell. I stället blickar han framåt och hoppas att familjeföretaget – där även fyra av hans familjemedlemmar och släktingar som jobbar – kör på i minst 50 år till.

— Vi har ju varit uppvaktade av alla stora kedjorna kan man säga. Men så länge det funkat för oss så har vi bestämt oss för att köra vidare, så bestämmer vi själva vad vi ska ha för inredning, vad vi ska köpa in eller vad vi ska göra. För oss handlar det om att ha fina relationer med alla våra fantastiska kunder, säger Anders Jönsson.

Skoj på jobbet. Bilden är talande, för en av de saker som gjort att Anders och hans familj inte sålt Blickpunkten är att de har roligt på jobbet. Foto: PRIVAT

·— Vi har ju faktiskt en del kunder som jobbade här från första början som numer kommer hit när de behöver köpa nya glasögon. På ett sätt är det lite vemodigt att vara den siste kvar som varit med sedan ”begynnelsen” så nu är det viktigt för oss att börja blicka framåt i stället för bakåt och jobba på att locka hit yngre kunder till Bäckebol framöver!, sammanfattar Anders sina tankar inför 50-årsjubileet.

Bäckebol Center har ett tre dagar långt firande av sin 50-årsdag mellan fredag 31 mars och söndag 2 april. Då är temat 1970-tal eftersom köpcentret öppnade 1973 och det bjuds bland annat på marängsviss till gästerna och så har de planerat en rad överraskningar och erbjudanden i butikerna. Läs mer om firandet här!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: