Här får Christine Meltzer reda på att hon ”är från” Hisingen – släktingen var klockare i Torslanda kyrka

Christine Meltzer är skådespelaren, programledaren och komikern som lett Melodifestivalen varit programledare för ett flertal tv-succéer på olika kanaler och synts i en rad svenska storfilmer. Men det ingen – inklusive hon själv – har vetat är att stockholmarens rötter finns på Västkusten och Hisingen. I ”Vem tror du att du är?” på Discoveryplus får hon reda på att hennes släktingar en gång bodde i Torslanda.

I Discovery+/Kanal 5:s serie ”Vem tror du att du är?” utforskas svenska kändisars släktträd. I programmets nya säsong utforskar näktergalen Carola Häggkvist, skådisarna Ulla Skoog och Peter Magnusson, matprofilen Edward Blom, skidskytten Björn Ferry och Christine Meltzer respektive profils släktforskning.

I programmet får man bland annat följa med när Christine Meltzer, som är född i Viksjö precis utanför Stockholm, får reda på vilka hennes släktingar på pappans sida är. Det visar sig i programmet att Meltzers farfars farfar var från Göteborg – så programmet tar efter en första utforskning av generationerna i Stockholm sig till Västkusten.

Urstockholmaren Christine Meltzer får reda på att hon har rötterna i Göteborg. Foto: DISCOVERYPLUS

Här får Christine Meltzer reda på att hennes släktingar på pappas sida har emigrerat från Tyskland till Sverige och blivit del av den tyska församlingen i Göteborg. Hennes farfars farfar arbetade bland annat på Willinska fattigfriskolan i centrala Göteborg.

Farfars mormors morfars far var klockare i Torslanda kyrka

Men det är när Meltzer får höra mer om släkten på hennes farfars mammas sida som de till slut hamnar på Hisingen och närmare bestämt i Torslanda.

Meltzer skickas till Torslanda kyrka där hon får reda på att hennes farfars mormors morfars far arbetade där på 1700-talet. Släktforskningen visar nämligen att på 1760-, 1770- och 1780-talen arbetade hennes släkting Olof Jonsson (1726-1793) som klockare och skollärare i Torslanda kyrka.

Christine Meltzers jakt på kunskap om släkten för henne till Torslanda kyrka. Foto: DISCOVERYPLUS

Olof Jonsson och hans fru har fem barn – men Christine Meltzers släktlinje påbörjas först när hustrun avlider. Då får Olof nämligen barn med en piga på gården och en son föds, Martin. Några månader senare gifter sig Torslanda kyrkas klockare med pigan – som är gravid. Men före det att nästa barn hinner födas dör Olof Jonsson 1793.

Därefter föds ännu en son som får sin fars namn, Olof, som är Meltzers släkting och som blir kvar på gården i Torslanda tills han går till sjöss när han blir äldre. Så får Christine Meltzer reda på sin historia på sin farfars mammas sida och vill du se hela programserien finns den här.

Därmed får vi utnämna Christine Meltzer till en av Hisingens hederskändisar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: