Blomsterbeviset: Minusgrader och snö i all ära – nu är det vår på Hisingen

Även om de senaste nätterna erbjudit minusgrader och snöflingor yrt i luften så skickar de varma dagstemperaturerna på Hisingen signaler till naturen om att det är dags för vår nu. I Kville hittar vi de första vårtecknen – när blommor börjat slå ut i villaträdgårdarna bakom Brämaregårdens kyrka. Och enligt SMHI:s meteorologiska beräkning av saken så är våren nu här!

Snödroppen (Galanthus nivalis) är en av de bäst kända arterna i bland amarvillisväxter och anses vara ett av de tidiga vårtecknen. Så när snödroppen växer fram, tidiga år från februari, andra år först i april, brukar många anse att våren är här. Den meteorologiska våren är även den här – så blommorna på Hisingen har helt rätt om den saken.

SMHI definierar nämligen att den meteorologiska våren infaller när dygnsmedeltemperaturen är stigande och i sju dygn i följd är högre än 0 grader men under 10 grader. Och det innebär att vi på Hisingen som i år haft mildare vinterväder, med så mycket som 7-8 plusgrader vissa dagar, kan utropa: Nu är det vår!

Så här såg vårens framfart ut över Sverige det senaste dygnet. Se kartan dag för dag här.

Det tydligaste vårtecken vi har sett så här långt är de snödroppar bakom Brämaregårdens kyrka som växt fram.

SMHI beskriver vårens ankomst på följande vis: ”Din personliga upplevelse av när våren kommer kan mycket väl skilja sig från den lite torra definitionen som vi meteorologer använder. Somliga tycker att våren kommer när tjälen släpper, när den första sädesärlan trippar på gräsmattan eller när blåsippan blommar och så vidare.

Snödroppar är ett av naturens första vårtecken. Här i Kville, bakom Brämaregårdens kyrka. Foto: HELAHISINGEN.SE

Då kommer våren i olika delar av landet

SMHI:s definition kommer inte att kunna fånga allt detta, men det är en metod som enbart baserar sig på den fysikaliskt observerade temperaturen (objektiv) och inte på den personliga upplevelsen (subjektiv).”

Därför behöver du inte vänta på att slå fast att våren är här – om du inte känner för det! Men normalt stt brukar våren ankomma till västkusten och Hisingen i början eller mitten av mars, något man kan se på följande karta från SMHl.

I genomsnitt brukar den meteorologiska våren komma till Göteborg i mitten av februari.

Har du lagt märke till andra vårtecken? Tipsa oss på HelaHisingen.se med ett mejl till tips@helahisingen.se eller hör av dig till oss på Facebook – så kanske vi kan publicera dina bilder här, eller i sociala medier.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: