Hisingens nya grönsakshandel – där du kan köpa grönsaker mitt i natten: ”Swisha”

Lokalt odlade grönsaker till salu dygnet runt som du betalar via Swish? Det är konceptet när Hisingens nya grönsakshandel slår upp portarna i Skogome.
— Under vintern kan vi snygga till och fixa lokalerna bättre, men det känns roligt att kunna bjuda in Hisingsborna redan nu, säger Malin Lingnert, en av ”bönderna” bakom Norgårdens gårdsbutik.

Malin Lingnert och Nina Wängberg är kvinnorna som sedan försommaren arrenderar den gamla gården Norgården i Skogome. Gården är historisk, då grönsaksodlandet pågått här i generationer och fram tills kommunen tog över var det Hasse ”Bula” Anderssons släkt som drev gården. Den förra Frölunda hockey-basen och numera Sankt Jörgen Park-ägaren lekte här som barn, när hans farmor och farfar, Inez och Ernst odlade grönsaker – som de sålde på Kungstorget inne i stan.

I dag är det de småskaliga grönsaksodlarna Malin och Nina som tagit över gården och är nu i full gång med att åter förvandla den till en plats för odling och matkultur. 
— Det finns massor av fina grönsaker att skörda här på gården nu! Jag kände att vi kan inte vänta ända till våren med att öppna, utan vi kör NU direkt! Under vintern kan vi snygga till och fixa lokalerna bättre, men det känns roligt att kunna bjuda in Hisingsborna redan nu, säger Malin Lingnert.

Invigning av gårdsbutik helgen

Sedan smygpremiären av Norgårdens grönsakshandel i slutet av augusti har redan många hittat till den enkelt inredda ladugården på Knipplebergsvägen 15, Skogome. Fredag 10 september 2021 slår de dörrarna upp på riktigt och lovar ett brett utbud av nyskördade grönsaker. Fredag 10/9 finns duon på plats 16:00-19:00 och lördagen 11/9 kan man möta dem vid gårdsbutiken 11:00-14:00.

Här finns det för närvarande tomater, gurka, kål av alla sorter, zucchini, aubergine, majs, lök och rädisor – för att nämna den del av det som finns i säsong just nu. ”Grönsaker med färg, form och smak direkt ur jorden!”, som de kallar det.

Men bara för att bönderna inte finns på plats i gårdsbutiken innebär det inte att den är stängd. Tvärtom kan man besöka den dygnet runt och betala för sig via Swish. Men under de första premiärdagarna hösten 2021 kan man fika och se sig om på gården, testa självplock av blommor och få möjlighet att prova på att slå med lie. Keramikerna Sanna Hagström säljer då även hantverk av ”finaste slag” i form av skålar, fat, krukor mm.

Nina Wängberg och Malin Lingnert. Foto: Malin Lingnert, @backa_kokstradgard

De är eldsjälarna bakom Norgården i Skogome/Backa

Malin Lingnert – Backa köksträdgård

Backa köksträdgård drivs sedan 2019 av Malin Lingnert, med odling och försäljning i den egna villaträdgården vid Selma Lagerlöfs torg. Verksamheten kommer nu successivt flyttas till Skogome, en kort cykeltur bort. Vid sidan av odlingen ger hon föreläsningar, tar emot studiebesök och vill göra Norgården till en hubb för inspiration, samtal och aktion för ett hållbart matsystem.

Nina Wängberg – Jordad hand

Nina har sedan ett och ett halvt år tillbaka drivit sin odling Jordad Hand på testbäddarna i Skogome och säljer sina grönsaker via rekoringar på Backaplan och Chalmers. Odlingen kommer framöver flyttas ännu närmare Norgården där Nina också bor och från nästa år kommer försäljningen främst ske genom andelsjordbruk. Nina är väldigt glad och entusiastisk över att se till att Norgården förvandlas till en ny mötesplats för människor som värnar om miljö, mat och hållbarhet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: