Coops svar på oron: ”Vi ska inte sluta att ta emot kontanter”

Vild debatt bröt ut i Facebook-gruppen ”Vad händer på Hisingen?” om Coop Eriksbergs kassasystem och eventuella planer på att sluta acceptera kontanter. Nu svarar Coops högsta chef i Västsverige:
— Jag har tagit del av oron från den lokala Facebooksidan, säger Coops regionchef Lena Filhage till HelaHisingen.se.

I HelaHisingen:s största Facebook-grupp ”Vad händer på Hisingen?” väcktes nyligen frågan om Coop Eriksberg vid Eriksbergs köpcentrum hade planer på att stänga igen sina bemannade kassor – kanske rentav sluta att ta emot kontanter helt. Orsaken var en ombyggnad av kassalinjerna som oroade en del av butikens kunder.

Facebook-inlägget som startade debatten.

En lång rad svar från Eriksberg- och Hisingsbor följde med olika spekulationer och åsikter i frågan. ”Mobbing” då kontanter är ett lagligt betalningsmedel tyckte Inger Kjellin. ”Vänj dig. Det är 2020”, kontrade Fredrik Åkerman.

Så här fortsatte diskussionerna med allt fler spekulationer om vad Coop gjort, planerade att göra och hur svårt eller tillgängligt det skulle vara för kunderna i Eriksberg framöver. En återkommande oro vad att det inte skulle gå att betala med kontanter hos Coop framöver.

Coop-chefen: ”Återkommande önskemål från våra kunder”

För att reda ut vad som gäller kontaktade vi Coops regionchef Lena Filhage och bad henne tydliggöra vem som har rätt i diskussionen bland kunderna.

Vad är det för förändringar som görs på Coop Extra Eriksberg?
— Vår butik på Eriksberg öppnade 2001 och vi har precis genomfört en investering där vi har ersatt hela vår kassalinje på butiken och anledningen är helt enkelt på grund av slitage och ökade driftsstörningar. Vi har investerat i både nya traditionella manuella kassor samt självbetjäningskassor vilket gör att våra kunder kommer att kunna avsluta sin handling på ett smidigare och snabbare sätt.

Hur går arbetet med att skifta över till fler självbetjäningskassor? 
— I samband med denna ombyggnad utökade vi antalet självbetjäningskassor för att vi har en hög ”Shop express”-andel samt att det är ett återkommande önskemål från våra kunder då vi har haft en köbildning under de högfrekventa timmarna i självbetjäningszonen, säger hon.

”Har tagit del av oron”

Coops regionchef förklarar att de fått positiv feedback för sina nya självbetjäningskassor från våra kunder.
— Det är en större yta och tekniken fungerar bättre.

En del Coop-kunder har visat oro i den på lokala Facebook-gruppen ”Vad händer på Hisingen?” – för att ni ska sluta acceptera kontanter i era kassor. Finns sådana planer?
— Jag har tagit del av oron från den lokala Facebook-sidan och vill förtydliga att vi inte har några planer på sluta acceptera kontanter på Coop Eriksberg, det finns tillgång till både manuell kassa samt kassa som tar emot kontanter under hela butikens öppethållande, säger Lena Filhage.