Därför blir Hisingen och Göteborg upplyst i orange – ”Viktigt att sprida kunskap”

Göteborg och Hisingen kommer vara upplysta med orangea byggnader och ljus under dagen. Bland annat kommer det hållas en ljusmanifestation i Backa Röd.
— För att ge dessa viktiga frågor extra uppmärksamhet har vi valt att göra en rad olika aktiviteter, säger Anette Hall, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen Hisingen till Vårt Göteborg.

Torsdag den 25 november är utsedd av FN till Orange Day – den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Byggnader och torg runtom i hela världen lyses därför upp med färgen orange, som ska representera en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. Människor bär även orangea kläder eller engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Mellan klockan 16-23.20 kommer Scandinavium att lysas upp. Foto: Got Event.

I Göteborg kommer flera byggnader att lysas upp, bland annat Scandinavium. Och på Hisingen hålls det flera aktiviteter, bland annat filmvisning måndag till söndag på Vårvindens Fritidsgård. Där kan man också pärla sitt eget armband, skriver Vårt Göteborg.

— Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är mycket viktiga frågor för oss som vi arbetar med dagligen. För att ge dessa viktiga frågor extra uppmärksamhet har vi valt att göra en rad olika aktiviteter under hela veckan, även om tonvikten ligger på själva Orange day den 25 november, säger Anette Hall, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen Hisingen till tidningen.

Konstmuseet lystes upp 2020 för att uppmärksamma Orange Day. Foto: Higab/Hans Wretling.

Korvgrillning och ljusmanifestation i Backa

Aktivitetshuset Hjalmarstugan i Backa Röd kommer att bli centrum under Orange Day. Byggnaden kommer att vara upplyst hela veckan och på Orange day kommer det att vara korvgrillning, pärlning och tipspromenad. På kvällen kommer det också att hållas en ljusmanifestation.

— Vi som fastighetsägare vill lyfta frågan för detta är ett stort problem. Det är viktigt att sprida kunskap men också berätta var man kan få hjälp och stöd, säger Carl Blixt, utvecklingsledare på Poseidon AB till Vårt Göteborg.

Även fritidsgårdarna i Backa, Kärra, Brunnsbo och Tuve kommer att ha representanter från UN Women samt kvinnojouren Lex Femme på plats. Där kommer också tre Hisingsungdomar från gruppen Rec it ha premiär för sin film.

På Selma Lagerlöfs torg kommer det finnas aktiviteter under dagen och på Vårväderstorget samt ICA Amhult kommer Biskopsgårdens invånarguider och Resursenheten Unga att finnas på plats för att svara på frågor.

Redaktionen
tips@helahisingen.se