Därför lär läraren Anna ut ”kors i taket” och ”vilse i pannkakan” till invandrarelever i Biskopsgården

Anna Månsson Nylund fick 2020 års svensklärarpris från Svenska Akademien. Nu berättar hon i podden Skolverkstan om undervisningen i svenska i Länsmansgården:
— Det ska finnas stöttning av olika slag för att eleverna ska kunna lyckas. Samtidigt ska man ha höga förväntningar på eleverna, säger Anna i senaste poddavsnittet av Skolverkstan.

Anna Månsson Nylund jobbar som lärare i Landamäreskolan i Länsmansgården, i norra Biskopsgården. Medarbetarna planerar just nu inför nästa terminsstart.

— När jag träffar mina tidigare elever skrattar de åt mig och säger saker som ”kors i taket”, ”vilse i pannkakan” eller ”ordning och reda, pengar på fredag” berättar Anna Månsson Nylund med ett skratt. Begrepp som inte alls är självklara för barn eller den som inte har svenska som modersmål, säger den prisbelönta svenskläraren.

Anna blev väldigt glatt överraskad att just hon blev utsedd för svensklärarpriset. Priset instiftades 1987 och tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”, skriver podden i ett pressmeddelande.

— Vi vill utbilda goda läsare och skribenter som tror och förstår att de kan påverka, berättar Anna Månsson Nylund.

”Viktigt att vi visar tilltro till eleverna”

På Landamäreskolan går 300 grundskoleelever och 15 särskoleelever, av de totalt 60 medarbetarna är ett 20-tal lärare. Anna anser att mångfalden är en av deras största tillgångar – samtidigt som segregationen är den stora utmaningen.

Elever med drygt 40 olika nationaliteter går på skolan.

— Vi undervisar på den nivå som eleverna befinner sig i sin utveckling. Vi stöttar dem så de får känna sig säkra och kan gå vidare. Det är viktigt att vi visar tilltro till eleverna, fortsätter hon.

Anna säger att det är även viktigt att elever får använda sina modersmål om de fortfarande inte är tillräckligt starka i det svenska språket.

Hon berättar att mycket inspiration och kunskap har kommit genom Teachers College i New York. Hon har varit där tre gånger på olika stipendier och lärt sig om läsande, skrivande och undervisning.

— På skolan har vi ett gemensamt intresse för deras sätt att se på språk, undervisning och lärande, säger hon. 

Hör podden här!

Hon samtalar tillsammans med Bengt Randén, grundskoledirektör, i podden Skolverkstan som du kan höra här:

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Skolverkstan

När: Podden kommer en gång i månaden.
Var: I de appar där poddar finns…
Hur: Bengt Randén, grundskoledirektör samtalar med en gäst eller två om ett ämne.
Varför: För att lyfta frågor som är viktiga för skolan

Fakta: Anna Månsson Nylund

Titel: Förstelärare, språk- läs- och skrivutvecklare område fem.
Tidigare jobb: Undersköterska, lärare Lillekärrskolan och lärare Fridaskolan
Bra att veta om Anna: Älskar att träna, baka och att läsa.

LÄS MER: