Nu öppnar Göteborgs stad upp sina idrottsanläggningar igen: ”Viktiga för folkhälsan”

Med anledning av nya nationella allmänna råd tillåter Göteborgs Stad återigen alla att boka tider i stadens idrottslokaler. Detta gäller från och med torsdag 17 december och förutsätter att aktiviteterna bedrivs på ett smittsäkert sätt. Simhallar, gym och ishallar fortsätter att vara stängda för allmänheten tillsvidare.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya nationella allmänna råd, som började gälla 14 december, är det okej att genomföra idrotts- och fritidsaktiviteter för alla åldersgrupper om de bedrivs på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Med anledning av detta har idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs Stad, genom ett ordförandebeslut, bestämt att alla åldersgrupper– och inte endast barn födda 2005 eller senare, yrkesidrott och skolverksamhet – återigen ska kunna boka Göteborgs Stads anläggningar för idrotts- och fritidsaktiviteter. 

— Vi, precis som Folkhälsomyndigheten, tycker att idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Därför följer vi nu de ändrade råden. Dock måste de som genomför aktiviteter i våra lokaler göra det på ett smittsäkert sätt. Alla har ett ansvar i att bidra till minskad smittspridning och undvika trängsel, säger Elisabet Lann (KD), idrotts- och föreningsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Här är förändringarna som sker

  • 1. Från och med torsdag 17 december är det återigen möjligt för alla grupper/åldrar att boka tider i de sporthallar, gymnastiksalar, ishallar, simhallar och mötes- och festlokaler som idrotts- och föreningsförvaltningen hyr ut. Beslutet gäller tillsvidare.
  • 2. Mötes- och festlokalerna är endast öppna för organiserad idrotts- eller fritidsaktivitet, det vill säga inte för fester, arrangemangeller liknande tillställningar.
  • 3. Den som bokar lokal ansvarar för att verksamheten genomförs på ett sätt som minimerar risken för smitta.
  • 4. Omklädningsrum är stängda för ombyte och dusch, men det är tillåtet att använda toaletterna. Undantaget är omklädningsrum i simhallar som är öppna samt att omklädningsrum i ishallar är öppna för barn födda 2005 eller senare.
  • 5. Simhallar, gym och ishallar förblir stängda för allmänheten tillsvidare. Personer med fysisk träning på recept (FaR) har tillgång till alla FaR-mottagningar.

Dessutom kommer idrotts- och föreningsförvaltningen att låta ett tiotal bollplaner att vara upplysta kvällstid för att uppmuntra fysisk aktivitet utomhus.

För med information om respektive kommunal motionsanläggning, se Göteborg.se.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: