De vädjar om hjälp för korna på Hisingen – vindskydden fylls med vatten

Backa Västergård, eller ”Ladan” som det är känt som, behöver göteborgarnas hjälp. Den ideella föreningen är i akut behov av ett nytt vindskydd för korna:
— Insamlingen är ett bra sätt för oss att kunna genomföra det här projektet, som vi inte kan finansiera på något annat sätt, säger stallansvarige Katrin Johansson.

”Ladan” har varit en samlingsplats för familjer sedan 1969 och drivs sedan 2012 av en ideell förening. Hit kan man komma för att titta på gotlandsruss, får, getter och kaniner. Men nu är de i akut behov av ett vindskydd för sina kor.

— Dels är de gamla vindskydden i dåligt skick och dels kommer det nya vindskyddet ge oss andra möjligheter att jobba med korna. Vi kommer kunna låta praktikanter och besökare sköta om och interagera med korna genom så kallad ”protected contact”, det vill säga att man har ett glesare staket för att garantera säkerheten, förklarar Katrin Johansson.

Fylls med vatten när det regnar – svårt att komma fram

De befintliga vindskydden ligger i en sänka, vilket gör att de snabbt blir vattenfyllda när det regnar. Det går åt mycket halm och det är ett tungt jobb att hålla kornas liggplats torr eftersom vägen dit är hal och lerig. Därför har Ladan nu startat en insamling på insamlingsplattformen GoFundMe.  

— Insamlingen är ett bra sätt för oss att kunna genomföra det här projektet, som vi inte kan finansiera på något annat sätt. Vi har ganska små marginaler, och det stöd vi får från kommunen får bara användas för den befintliga verksamheten, säger Katrin Johansson.

De nya vindskydden skulle placeras längst upp i hagen, där marken är jämn och det alltid är torrt. Vindskyddet skulle dessutom ha en anslutningsstig så att de kan köra skottkärra hela vägen fram till vindskyddet. På så sätt kan både volontärer och barn hjälpa till med skötsel och matning av korna.

”Är väldigt tacksamma för all hjälp”

Materialkostnaden för de nya vinskydden skulle vara 10 000 kronor – något som den ideella föreningen inte själv har kapital till.

Vad kan Hisingsborna hjälpa till med?

— Skänk en slant till insamlingen. Vi är också väldigt tacksamma för de som vill bli stödmedlemmar i föreningen, det kostar 100 kr per år och det har stor effekt när kommunen beslutar om verksamheten ska få fortsatt stöd.

Här kan man donera pengar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: