Vansinnesattack mot bina hos Ladan: ”Bara drottningen och ett litet gäng livvakter kvar”

Någon eller några har gått till attack mot bikuporna på Backa Västergård – känt som ”Ladan”. Ena bisamhället kan gå att rädda, men det ser mörkt ut för det andra:
— Vi ska stödmata dem med sockervatten men jag vet inte om det räcker, säger stallansvarige Karin Johansson.

Förbipasserande som var ute tidigt på torsdagsmorgonen för att rasta hunden lade märke till att något inte stod rätt till vid ”Ladan” i Hisings Backa. Någon eller några hade gått till våldsam attack mot Backa Västergårds bikupor – som hade välts, vandaliserats och delvis förstörts.

— Hundrastarna sa till oss i morse om vad som hade hänt. I går mådde bina bra, säger stallansvarige Katrin Johansson.

Mängder av bin är nu borta.

Vandaliserade bikupor vid Ladan i Hisings Backa. Foto: PRIVAT

Ladan har varit en samlingsplats för familjer och ungdomar sedan 1969 då stadsdelen köpte gården. Sedan 2012 drivs gården som en ideell förening vid sidan av förskoleverksamheten på Backa Västergård.

I de två bi-samhällen som drivs hos Backa Västergård hade klarat sig olika väl av vandalismen. Det ena samhället hade klarat sig bättre, då den kupan inte hade öppnats:

— Den kupan var ”bara” ivägslängd och inte öppen. Men där saknas det säkert också en del bin eftersom de kanske inte hittat hem när kupan flyttats på.

”Bara drottningen och ett litet gäng livvakter kvar”

I den andra kupan är läget värre för bina och deras drottning:

— Där är det bara drottningen och ett litet gäng livvakter kvar, och deras matförråd och alla yngel är förstörda så det kommer bli svårt för dem att återhämta sig. Vi ska stödmata dem med sockervatten men jag vet inte om det räcker, i värsta fall får vi döda den drottningen och försöka få resten att flytta in med vårt andra samhälle, säger Karin Johansson.

Vad vill du säga till vandalerna, om de läser den här texten?
— Jag tror inte de som gjort detta tar åt sig. Men kanske att vi vuxna i Backa kan hjälpas åt att hålla koll på och utbilda barnen så de respekterar både djur och människors arbete. Vilket jag också tycker att folk gör, vi får jättemycket stöd och de boende runtomkring som håller koll på kvällar och helger, säger Karin Johansson.

Vill du bli volontär hos ideella föreningen Ladan hos Backa Västergård, eller stötta dem med ett medlemsskap så finns mer information här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: