De vill motverka sjuka kroppsideal för små flickor: ”Orealistiska ideal”

Trådsmala flickor på bilder i målarböcker för barn blev inspiration för fyra göteborgstjejer att göra något åt de orimliga kroppsideal som barn utsätts för. Därför skapade de sin egen målarbok för barn, ”Normal”:
— Endast en väldigt begränsad del av befolkningen ser ut som de framställs i målarböckerna, säger Moa Hanseblad.

De fyra tjejerna pluggar på Kitas gymnasium i Göteborg och läser kursen Ung Företagsamhet, där de får lära oss att starta och driva företag. Tillsammans startade de företaget Normal UF.

— Vårt företag heter Normal och tillsammans har vi tagit fram en kroppsinkluderande målarbok för barn och unga. Vi vill genom vår målarbok ändra de nuvarande normerna kring hur en kvinnokropp ”ska ” se ut, till att alla kroppar är lika perfekta, oavsett hur de ser ut, säger Moa Hanseblad.

De fyra gjorde en undersökning där 89 procent av 300 svarande upplevde att de påverkades negativt av samhällets kroppsideal och kom till slutsatsen att detta är något som bör lyftas redan i ung ålder.
— Som marknaden ser ut idag innehåller målarböcker för barn ohälsosamma och orealistiska ideal som medför en felaktig kroppsuppfattning som ingen bör ha, säger Moa Hanseblad.

Inspiration: Människors utseende

 Varifrån fick ni idén?
— Vi fick idén i somras då en av oss satt och målade i dagens utbud av målarböcker med sin 7åriga kusin, och insåg hur extremt påverkad barnet blev av alla orealistiska avbildningar av kvinnokroppen. Därifrån togs idén av att skapa ett hälsosammare alternativ vidare till UF gruppen som direkt var positivt inställda. 

Hade ni några inspirationskällor i form av andra böcker?
— Dagens utbud av målarböcker för barn har inspirerat oss att gå i motsatt riktning, då endast en väldigt begränsad del av befolkningen ser ut som de framställs där. Vi vill därför ge ett hälsosammare alternativ till marknaden över hur kroppen faktiskt ser ut, för att barn ska kunna växa upp med sundare ideal.

Hade ni andra inspirationskällor som inte är böcker?
— Vår största inspirationskälla kommer ifrån människors olika utseenden, och därefter försökte vi inkludera så många som möjligt på 24 sidor.

Målarboken med sunda kroppsideal som UF Normal gett ut.

Vem gjorde vad kring boken?
— Tillsammans skissade vi ihop målarbokens grund, som sedan illustratören Felicia Fortes kunde få till verklighet. Det tog några skissvändor med illustratören för att få resultatet exakt som vi ville. Företaget är ett teamwork och vi har princip gjort allting tillsammans!

Hur gjorde ni rent praktiskt att ge ut en bok, det låter avancerat för ett Ung företagsamhet-företag?
— Vi planerade upp boken själva och letade direkt efter potentiella samarbetspartners såsom illustratör och tryckeri för målarboken. 

”Idealen börjar redan innan sociala medier”

Vad är det viktiga i budskapet som ni vill föra fram?
— Vi vill att barn ska kunna växa upp i en sundare miljö än vad vi gjorde. Vi tror på att idealen börjar redan innan sociala medier, men man glömmer lätt hur leksaker framställs och hur barn kan bli påverkade av dem. Genom vår målarbok ger vi barn en chans till att måla sig till en sundare framtid. 

Vad hoppas ni att ert projekt ska leda till på sikt?
— När skolåret är slut har vi planer att starta upp företaget igen, med nya upplagor av målarboken. Utöver försäljning är det största målet såklart att barn ska få växa upp med hälsosammare ideal, vi har ju tagit steget i rätt riktning men det är en lång väg kvar tills vi nått vårt mål, säger Moa Hanseblad.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: De är Normal UF

Från vänster i bilden:
Rosa : Moa Hansblad – Marknadsansvarig, 18, Eriksberg.
Orange: Hanna Holmqvist – Produkt och sälj-ansvarig, 19, Backatorp.
Lila: Linnea Olsson – Ekonomiansvarig 18, Älvängen.
Blå: Lisa Brusberg – VD, 18, Mölnlycke.

LÄS MER: