Han stoppade vandalismen efter BLM-demonstrationen i Göteborg – kan vinna pris

Murphy Alex, från Hisingen, blev rikskändis när han stoppade ungdomarnas vandalisering under BLM-demonstrationen.
Nu nomineras han till ”Årets förebild”.
— Min passion är att inspirera andra och stå upp för det man tror på när man ser att det behövs, säger han.

Det var i juni förra året som en fredlig Black Lives Matter-demonstration hölls på Heden i Göteborg. Men senare på kvällen urartade situationen i kaos och vandalism.
Flera centrala butiker fick sina skyltfönster krossade och det kastades sten och glåpord mot poliserna som försökte stoppa tumulten. Bland annat anhölls flera personer och polisen upprättade anmälningar om våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel.

”Mannen i vitt”

På en video från händelserna syntes hur Murphy Alex ensam går fram till en man mitt under kaoset för att stoppa honom att krossa fler skyltfönster.

Genast blir han själv attackerad av en stor grupp människor.
Videon spreds snabbt och man sökte efter hjälten – eller ”mannen i vitt”, som han först kallades.
— I det ögonblicket tänkte jag inte så mycket. Jag såg någonting som inte var rätt. Att han försökte bryta sig in i en affär och ville stoppa det, säger han och fortsätter:
— Jag ville prata med honom och lugna honom.

LÄS MER: Polis på Hisingen: 0,5% av de boende i Biskopsgården är kriminella som påverkar tryggheten negativt

Var du inte rädd?
— Nej. Jag vet att det finns en risk att bli påhoppad. Men den risken är mindre än vad som händer om man inte gör någonting åt det.

Det var först när han såg uppmärksamheten som följde efter videon som han förstod att många kallade hans gärning för modig.
— Då insåg jag att det här kanske kan inspirera andra. Att stå upp för det man tycker är fel. Det behöver inte vara mot en stor grupp människor eller i en våldsam situation. Det kan vara för en liten sak, om någon säger något i ett sammanhang som man inte tycker är rätt, förklarar han.

Hyllas för insatserna

40-årige entreprenören och konsulten, Murphy Alex nomineras nu i kategorin ”Social entreprenör” av Förebildsjakten – där 15 lokala personligheter lyfts fram för en handling som lett till en positiv samhällspåverkan.
– Det är en ära att bli nominerad, säger Alex Murphy. Min passion är att försöka hjälpa människor att våga. Min handling kan påverka andra att göra liknande saker.

”Hisingen är bästa stället att bo på”

Alex Murphy har länge bott i London, men flyttade till Hisingen och Biskopsgården för snart tre år sedan.
— Hisingen är det bästa stället att bo på i Göteborg. Det får ofta negativ uppmärksamhet, framförallt i media, men jag håller inte med.

I framtiden skulle han vilja jobba med unga människor för att lyfta fram Hisingen.
— Jag vill visa upp en bättre sida av Biskopsgården. Hisingen kan växa och bilden av det kan förändras.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

Fakta: Förebildsjakten

Drivs av Förebildarna, en ideell förening. 15 lokala förebilder från Västra Götalandsregionen har lyfts fram och nominerats ”för sina projekt eller handlingar som har lett till en positiv samhällspåverkan”. Fem personer är nominerade i varje kategori: Lokal verkan, Ung till ung och Social Entreprenör.
Alex Murphy är nominerad som social entreprenör. Vinnarna utses 15 mars.

LÄS MER: