Först Nooshi och nu Teysir – de är ”vänsterns” partiledare – från Hisingen

Vänstern på Hisingen har just nu stora framgångar – på nationell nivå. Först blev den tidigare Lundby-bon Nooshi Dadgostar partiordförande för Vänsterpartiet och nu föreslår Feministiskt initiativs valberedning Lundby-bon Teysir Subhi, uppvuxen i Hisings Backa, till ny partiledare!

Mordhot, knivattack i hemmet, bajs i brevlådan, rasistiska glåpord och spottloskor på torgmöten. Teysir Subhi, 33, från Kvillestan på Hisingen har varit med om många av politikens värsta avigsidor – men valde i början av 2021 att kandidera till partiledare för sitt Feministiskt Initiativ.

— Under valrörelsen blev jag spottad på och kallad för rasistiska tillmälen framför min då fyraåriga son mitt på ljusa dagen, sa hon i en stor intervju med HelaHisingen.se då.

Teysir växte upp i Hisings Backa och pluggade som barn på numer nedlagda Bäckebolsskolan och senare gick hon högstadiet på Skälltorpsskolan vid Selma Lagerlöfs torg. I dag bor hon i Kvillestan i Brämaregården på centrala Hisingen – och är en inbiten BK Häcken-supporter:

LÄS MER: Häcken-supportern Teysir, 33, vill bli Feministernas nya partiledare – attackerades med kniv i hemmet

— Det började med att min goda vän Masoud som är aktiv supporter kring Häcken tog med mig på en match! Jag verkligen förälskade mig i stämningen och hur familjärt det var! Sedan dess gick jag på nästan varje hemmamatch och hittas alltid i klacken längst fram, har hon berättat för HelaHisingen.se.

”Är en bra konfliktlösare”

Feministiskt Initiativs valberedning föreslagit att hon ska bli ny partiledare, tillsammans med Farida al-Abani. Valberedningens motivering till att välja Teysir Subhi lyder:

”Valberedningen ser inga gränser för hur mycket Teysir kan växa i rollen som partiledare, med tanke på hur mycket hon har vuxit i sin roll som politiker och debattör bara de senaste åren. Teysir syns och hörs, i debattprogram, i talarstolen och på sociala medier. Hon har också ett stort nätverk där hon driver opinion om frågor som berör. Hon lyfter frågor om diskriminering, såsom rasism, på sätt som tydliggör hur dessa påverkar alla i samhället, inte bara de direkt utsatta.

Teysir tar gärna ledarrollen, hon är en bra konfliktlösare och skapar inga kotterier. Hon är bra på att bygga relationer, men kan också ta ton i debatter och i talarstolen. Hon har god vana av att jobba med media och nå ut till en bredare allmänhet. Fi behöver Teysir för att sprida vår politik i hela landet, då hon tar ton för dem utsatta och tydligt förespråkar Fi:s politik på ett sätt som tilltalar många.”

— Jag vill leda Fi därför att jag vill kämpa för ett Sverige där alla ska ha lika förutsättningar till ett gott liv. Det innebär att vi tillsammans måste arbeta för ett Sverige som är jämlikt, fritt från patriarkalt förtryck och rasism, men också ett Sverige där vi tar hand om vår jord, säger Teysir Subhi nu i ett uttalande från partiet.

V-ledaren om uppväxten på Hisingen: ”Hade inte en spänn”

Teysir är alltå den andra kvinnan från Hisingen att bli partiledare för ett nationellt parti. I höstas valdes Nooshi Dadgostar till ny partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt (även han född i Göteborg – och Gais:are för övrigt).

LÄS MER: Nya V-ledaren Nooshi Dadgostar från Hisingen om uppväxen: “Mina föräldrar hade inte en spänn”

Hon engagerade sig i Ung Vänster västra Hisingen samtidigt gick hon gick på Montessoriskolan Centrum. En icke vinstdrivande friskola med elever från olika delar av Göteborg. I en intervju med GT berättade hon om uppväxten i Lundby på Hisingen i en arbetarklassfamilj:

— Mina föräldrar hade inte en spänn. I skolan träffade jag alla möjliga elever. Vi möttes i samma skola, vi vars föräldrar inte hade så mycket pengar och de som hade rika föräldrar.

Feministiskt initiativ håller digital kongress 26-28 mars och fattar då beslut om ny partiledare och styrelse. Då kan Hisingen få ”sin” andra partiledare för ett nationellt parti.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: