Så kan du hjälpa Lundby på Hisingen att vinna internationellt pris

Victoria Trygg från Lundby SDN, Mia Fröberg från Bjurslättsskolan, Sari Isberg från Stena fastigheter, Monika Blom från Bjurslättsskolan och Magnus Möller från Familjebostäder visar några rörelser från en medborgardans som elever på Bjurslättsskolan skapat. Foto: LISA ANDERHOLM/STENA FASTIGHETER

Projektet ”Din idé – medborgarbudget i Lundby” har genomförts i samverkan med fastighetsägare i området kring Bjurslättsskolan. Nu kan Lundbybornas idéer leda till att stadsdelen vinner ett fint pris och du kan hjälpa till med din röst!

Syftet med projektet är att göra skolan till en ”uppskattad mötesplats” och ”skapa engagemang” i området kring skolan i Lundby. Nu har ”Din idé – medborgarbudget i Lundby” nominerats till en internationell utmärkelse: IOPD Award ”Best practice in citizen participtation”. 

Tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, har ansvariga skickat in bidraget till IOPD award. De 20 bidrag med flest röster går vidare till en finalomgång där en jury avgör.

Din idé Lundby startade under hösten 2020. Barn och vuxna fick då lämna in förslag på saker att göra tillsammans i anslutning eller koppling till Bjurslättsskolan i Lundby. Totalt lämnades 80 idéer in och 70 av dem blev godkända. Efter en omröstningen i november utsågs sju vinnare som presenterades på en ceremoni i Bjurslättsskolans aula.

Sju medborgarförslag genomförs

Din idé är en medborgarbudget som skapats i samverkan mellan Göteborgs Stad, Stena Fastigheter, Familjebostäder i Göteborg och Fastighetsägare Centrala Hisingen (FCH).

De sju vinnande förslagen som ska genomföras är: Spökkväll, prova på att rida, matlagningskurs, parkour, simskola, among us speltillfällen och sleepover på Bjurslättsskolan. Några av aktiviteterna kommer igång i sommar, några under hösten, med hänsyn till den pågående pandemin:
— Syftet med Din idé – Medborgarbudget i Lundby var stärka Bjurslättskolan som en gemensam mötesplats och att skapa engagemang och gemenskap i området. Det tycker jag att vi lyckades med, säger Klara Andersson till Vårt Göteborg.

Alla kan rösta, men man behöver registrera sig med namn, mejladress och ett lösenord. Man kan rösta på max fem bidrag. Röstningen pågår fram till den 31 maj:
— Vi hoppas så klart på att många vill gå in och rösta på oss, säger Klara Andersson.

Vill du att Lundby ska kamma hem utmärkelsen?
Registrera dig här och rösta på detta förslag!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: