Hisingens senaste konstverk – en hyllning till svensk militär

Foto: Hampus Bovbjerg Grip

Monumentet ”Under samma himmel”, som har formen av en paviljong med himlen som tak, i Färjenäsparken på Hisingen, är tänkt att bli en samlande plats för Göteborgs veteraner och deras anhöriga. I år blir Veterandagen en digital happening för andra året i rad – men konstverket står nu klart.

Lördagen den 29 maj är det Veterandagen, en högtidsdag för att hedra krigsveteraner och civila som har deltagit i fredsbevarande och humanitära insatser runtom i världen. Veteraner representerar många olika yrken som militär personal, polisanställda, kustbevakare, räddningstjänst och sjukvårdspersonal. I Göteborgsområdet finns omkring 15 000 veteraner.

Sedan 2018 är Veterandagen en allmän flaggdag, samma år var första året som Göteborgs Stad arrangerade ett officiellt firande.

Foto: Hampus Bovbjerg Grip

Digital ceremoni för veteranerna

På grund av Covid-19 och rådande restriktioner kommer Veterandagen för andra året i rad uppmärksammas genom en digital ceremoni. Ceremonin arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Försvarsmakten, Polismyndigheten och Fredsbaskrarna.

Under ceremonin kommer hedersvakt närvara och den kommer bland annat att innehålla flagghissning, tal av kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin och landshövding Anders Danielsson samt en tyst minut. Den digitala ceremonin publiceras på Göteborgs Stads hemsida klockan 14.00 den 29 maj, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Visionen av konstverket som hyllar Sveriges veteraner.
Så blev slutresultatet i Färjenäsparken. Foto: Hampus Bovbjerg Grip

Nytt veteranmonument på Hisingen

2021 års uppmärksammande av Veterandagen blir trots pandemin ett speciellt sådant. Inför högtidsdagen har ett nytt konstverk för veteraner installerats i Färjenäsparken i Eriksberg på Hisingen.

Konstnären Ebba Matz har skapat monumentet ”Under samma himmel”, som har formen av en paviljong med himlen som tak. Tanken är att det ska bli en samlande plats för Göteborgs veteraner och deras anhöriga. Trots att installationen av verket sker i år är den officiella invigningen framskjuten till Veterandagen 2022, med förhoppning om att då kunna samlas på platsen för ett firande, skriver Göteborgs stad. 

På stenen i mitten av konstverket står det inristat:
FÖR DEMOKRATIN – I FREDENS TJÄNST – UNDER SAMMA HIMMEL.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: