Det här blir Systembolagets absolut billigaste öl: ”Som en julklapp även om vi inte tjänar så mycket”

Mitt i julhandeln släpper Hisingsbryggeriet Morgondagens ett starköl som blir Systembolagets absolut billigaste. Den nya pilsnern kommer få det makalösa priset 5 kronor.
— Det känns bra att göra det här som en julklapp även om vi inte tjänar så mycket på ölet, säger bryggaren Jonas Gustavsson till BeerNews.
Men nu ska Systembolaget stoppa möjligheten att ha så låga priser på öl.

För ett år sedan beslutade Systembolaget att sänka priset på sin billigaste öl, i ett försök att stävja smuggling och omfattande utlandshandel. Fram tills sommaren 2020 fanns det 19 ölsorter som kostade mindre än 10 kronor per flaska eller burk hos Systembolaget, där den billigaste kostade 8,40 kronor.

— Lanseringsplanen är startskottet för en dialog med våra leverantörer om vad vi tycker saknas på den svenska marknaden. Leverantörerna återkommer nu med synpunkter och förslag till justeringar. Därefter skickar vi ut en offertförfrågan, sa Systembolagets presschef Lennart Agén till BeerNews då.

Bryggs vid Backaplan

Åbro vann kampen om offerten för billig öl och säljer nu ölet Ey’Bro för 7,90 kronor hos Systembolaget.

Men nu kommer en riktigt billig uppstickare. Det billigaste ölet som sålts på Systembolaget produceras hos Morgondagens nya bryggeri på Turbingatan vid Backaplan. 1 december lanserar nämligen Morgondagens bryggeri ”Iskallt”, en pilsner med 5,9 procent alkohol som kommer kosta makalösa 5 kronor i butik.

— Det är vår julklapp till de personer som är nyfikna på hantverksöl men som kanske inte har en så fet plånbok inför jul i coronatider, säger bryggaren Jonas Gustavsson till BeerNews.

2800 burkar släpps 1 december

Men 5-kronorsbärsen blir dock inte långvarig. Ölet ska endast säljas i ett mindre antal butiker i Göteborgsområdet, blir inte beställningsbart – och tydligen ska Systembolaget, enligt uppgifter till BeerNews, redan vara igång med att täppa till luckan så att bryggerier inte kan sätta så låga priser på sina öl framöver.

2800 burkar kommer finnas hos vissa av Systembolagets butiker i Göteborgsområdet den 1 december.

— Det känns bra att göra det här som en julklapp även om vi inte tjänar så mycket på ölet, säger Jonas Gustavsson.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: