Efter ilskan – Så tänker MP stoppa Engelska skolan från att skövla skogen vid Flunsåsparken

Kommunens förslag om försäljning av skogsområdet norr om Flunsåsparken väckte starka reaktioner. Men nu säger Miljöpartiet att förslaget är stoppat.
— Nämnden är överens om att vi inte ska gå vidare. Jag reagerade på en gång över att man skulle ta bort ett grönområde för att bygga en privat skola som inte riktigt behövs, säger Thomas Larsson (MP), andre vice ordförande i byggnadsnämnden.

23 maj lämnade Fastighetskontoret in ett förslag till beslut om försäljning av skogsområdet norr om Flunsåsparken. Tanken var att företaget Novum, som driver Internationella engelska skolan, skulle få köpa skogsområdet och bygga en skola samt ett boende med särskild service, något som Hela Hisingen rapporterat om tidigare.

Snabbt startades en namninsamling – “Skydda skogen vid Flunsåsparken” – som nu har över 1 000 underskrifter.

— Det är många som har skogen som sitt närmsta grönområde och många förskolor använder den i sina verksamheter. Området förtätas hela tiden med nya bostäder och dagens stadsplanering ger sällan plats för större uppvuxna skogsområden. När staden planerar att bygga mängder av nya bostäder runt Backaplan blir det extra viktigt att värna de skogsområden som redan finns i närheten, sa initiativtagaren Daniel Stensman till Hela Hisingen.

”Reagerade på en gång över att man skulle ta bort ett grönområde för att bygga en privat skola som inte riktigt behövs”

Beslut ska tas i fastighetsnämnden 20 juni, men nu meddelar Thomas Larsson att Miljöpartiet stoppat förslaget.

— När handlingarna kom så lyfte jag det till presidiet, det förberedande mötet, att det här kan vi inte gå vidare med. Ganska snart kom vi överens, jag och ordförande (Mats Adhrian (KD) reds. anm.) att vi ska göra något annat, säger han.

Miljöpartiet har, tillsammans med Vänsterpartiet, lämnat in ett yrkande att lägga ner hela förslaget.

— Även Demokraterna, KD, Moderaterna och Liberalerna har lämnat in förslag att avslå försäljningen av Flunsåsparken. Men de anser att man ska hitta annan mark. Det är det som skiljer sig mellan våra yrkande, säger Thomas Larsson (MP), och fortsätter:

— Men nämnden är överens om att vi inte ska gå vidare. Jag reagerade på en gång över att man skulle ta bort ett grönområde för att bygga en privat skola som inte riktigt behövs.

”De får lösa sådana saker själva och vi ska inte ge de ett snabbspår att få mark”, säger Thomas Larsson (MP). Pressbild: Miljöpartiet.

”Bara för att de kommit på en dålig idé så ska vi inte ge dem något annat”

Det formella beslutet tas dock den 20 juni i fastighetsnämnden.

— Nu ligger förslag från både ledning och opposition om att stoppa det här. Så att de skulle gå vidare med någon bebyggelse är i princip uteslutet för där är båda sidor överens. Sedan tycker vi i oppositionen inte man ska lägga resurser på att hitta annan mark åt Internationella engelska skolan, för vi ser inte behovet av dem. De får lösa sådana saker själva och vi ska inte ge de ett snabbspår att få mark. Bara för att de kommit på en dålig idé så ska vi inte ge dem något annat.

Men man kan säga att förslaget att skövla skogen vid Flunsåsparken är stoppat?

— Ja, det kan man. Men ledningen har majoritet tillsammans i nämnden så det blir troligtvis så att det blir ett uppdrag att hitta någon annan plats åt internationella skolan.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: