Efterlysning: Foton på ”planen” där BK Häcken spelade sin första match

Flygfoto över Kvillestan i Brämaregården från 1947. Ungefär där den röda cirkeln är ska BK Häcken ha spelat sin fösta match.

Vid hörnet av Väderkvarnsgatan och Tunnbindaregatan ska en häck ha stått på 1940-talet – som BK Häcken fick sitt namn efter. Men varför finns det inga bevarade foton av denna häck från 1940-talet? Hjälp oss få tag på detta om du vet att din mamma, pappa, morfar, farmor eller annan äldre Hisingsbo har ett fotoalbum fullt med gamla bilder från Kville!

Flygfotot här ovanför visar Kvillestan i dagens Lundby, precis efter andra världskriget. Det togs 1947 och vissa delar av området går att känna igen än i dag. Vänster genom bilden skär Myntgatan som övergår till Hisingsgatan. Vid mitten av den gatan ser man ett runt träd tydligt, det är där Jägaregatan skär över Myntgatan ner mot Herkulesgatan.

Strad nordost om detta ser man hus och kvarter på Madängsgatan ner mot Neptunusgatan där kvarteren står än i dag, om än i viss mån renoverade och ombyggda. I andra fall rätt mycket på samma vis som på 1940-talet.

Hjälp oss hitta foton från Kville!

Ungefär där vi har placerat den röda ringen skymtar det lilla öppna område, ett litet fält, vid Väderkvarnsgatan och Tunnbindaregatans korsning (korsningen går precis till höger om den röda cirkeln). Det vi på HelaHisingen.se är på jakt efter är fotografier från det här området, där BK Häckens första år spenderades i klubbens begynnelse på 1940-talet.

Vi har sökt i gamla böcker om Göteborgsfotbollen, haft kontakt med BK Häckens oldboys, letat igenom gamla skrifter om idrotten på Hisingen och det närmaste vi kommer är följande lagfoto från 1949, som ska ha tagits precis i det område där Häcken verkade, spelade och hade sin bas under de första mytomspunna säsongerna.

Knästående nederst till höger i 1949 års lag är Conny Simonsen – känd för att ha gjort världens första beställning av ”en halv special”.

Så nu vänder vi oss till er Hisingsbor som bott här i generationer! Har du en äldre släkting med massa foton från 1940-talets Hisingen? Sitter du själv på en bildskatt från den epoken? Se efter om du har bilder som kan visa en plan i centrala delen av Kvillestan – så kanske det är rätt plats! Hittar du något som kan stämma in på beskrivningen? Hör av dig till oss på tips@helahisingen.se och hjälp oss i våra försök att skapa ett vettigt dokument över de första åren i BK Häckens historia!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: