Torslanda-klubbens nya drag: Gratis mensskydd till de som spelar fotboll

Nu börjar Torslanda IK dela ut gratis mensskydd till de spelare som har behov av det. Föreningen ser satsningen som en självklar del av att bli en jämställd verksamhet.
— Förhoppningsvis blir gratis mensskydd en självklarhet om några år, säger Julia Keat, spelare, ledare och administratör hos Torslanda IK.

Skottland blev först ut i världen med att börja dela ut mensskydd till skolungdomar och i vintras började frågan åter debatteras i Sverige efter att Nya Zeeland beslutat att införa gratis mensskydd till skolungdomar. Där ansågs ett pilotprojekt där med 3 200 elever som fått gratis mensskydd så lyckat att man ska införa det i hela landet.
— Det är ett sätt att ta itu med fattigdom, öka närvaron i skolan och att öka barns välmående, sa premiärminister Jacina Ardern i ett uttalande enligt Reuters.

I Sverige har frågan lyfts upp till debatt vid ett flertal tillfällen de senaste åren, men i väntan på att staten eller regionerna ska agera har en del kommuner och föreningar tagit tag i saken på egen hand. I våras beslutade Brommapojkarna att alla flickor över 13 år ska erbjudas gratis mensskydd inom föreningen.
”BP har sedan 2017 arbetat aktivt och strukturellt för att bli en mer jämställd och inkluderande förening”, motiverade Stockholmsklubben beslutet.

”Bidrar till att normalisera både mensskydd och mens i stort”

Och nu följer Torslanda IK efter! Idrottsklubben med sin bas vid Torslandavallen i Torslanda på Hisingen erbjuder från och med nu med gratis mensskydd till alla spelare med behov av det på sin anläggning Torslandavallen.

— Vi gör det så den som är i behov av mensskydd ska kunna känna sig trygg i att det finns på klubben, och därmed kunna fokusera på idrotten, vare sig man är här för att idrotta, leda eller stötta sitt lag, säger Torslanda IK:s Julia Keat.

Torslanda IK:s nya satsing: Gratis mensskydd till spelare på Torslandavallen.Faksimil: Torslanda IK:s Facebook.

Vad hoppas ni ska bli resultatet av den här satsningen?
— Vi hoppas resultatet blir dels en trygghet i att veta att det finns mensskydd på Torslandavallen, samt bidrar till att normalisera både mensskydd och mens i stort! Det är ju trots allt något ungefär hälften av alla personer går igenom och vi tror det är en viktig del på vägen till att bli en jämställd förening, säger Julia Keat.

— Förhoppningsvis blir gratis mensskydd en självklarhet om några år, säger Julia Keat, spelare, ledare och administratör hos Torslanda IK.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: