Elin Lindeberg: Är julrean verkligen så bra?

Att inte ryckas med i reahetsen under mellandagarna är lättare sagt än gjort! Med sänkta priser och reaklipp försöker butiker locka dig att handla mer. Men det finns en del saker du kan tänka på för att inte trilla ner i fällorna för reahysterin, skriver Elin Lindeberg hos Konsument Göteborg.

Innan du ger dig ut i rean kan det vara bra att fundera över vad du faktiskt behöver och vill köpa. När du väl befinner dig i reahysterin är det lätt att ryckas med! Skriv en lista på det du behöver eller sätt ett maxbelopp för hur mycket du ska handla för.

Är rean verkligen så bra?

Enligt marknadsföringslagen måste flera saker vara uppfyllda för att en vara ska få marknadsföras som rea. Dels får rean bara ske under en begränsad tid. Men priset måste även vara väsentligt lägre än det ordinarie priset. Varje år får Konsumentverket in flera anmälningar från konsumenter som känner sig lurade av dessa ”reaklipp”.

Tänk därför på detta om du funderar att handla på rean:

  • Jämför reapriset med ordinarie pris. Är erbjudandet verkligen så bra?
  • Ta hjälp av prisjämförelseverktyg på nätet för att se hur prisutvecklingen verkligen ser ut!
  • Kom ihåg att det aldrig är sista chansen! Reor och grymt bra priset kommer och går med jämna mellanrum.

Handla inte för pengar du inte har!

Att ”köpa nu betala sen” är ett budskap som många företag försöker locka konsumenter med. Men att handla för pengar du inte har kan bli en dyr affär. Ofta tillkommer avgifter vid avbetalning som gör ditt köp ännu dyrare.

Tänk därför på detta om du funderar på att handla på avbetalning:

  • Om du inte har pengarna i dagsläget, kommer du då ha pengarna när det är dags att betala? Kom ihåg att det finns många saker som kan förändra din ekonomi.
  • Avgifter såsom ränta och fakturakostnader gör att avbetalning blir ännu dyrare.
  • Att betala flera lägre belopp varje månad leder till en högre summa totalt. Räkna därför på den totala kostnaden om du gör många köp på avbetalning!

Har du rätt att lämna tillbaka?

Under rean är det lätt att ryckas med i reahysterin vilket ökar risken för impulsköp. Handlar du på internet har du oftast 14 dagars ångerrätt. Ångerrätten gäller oavsett om varan är på rea eller inte.

Tänk på detta om du tror att du kommer ångra ett köp:

  • Kolla upp villkoren för ångerrätt och retur innan du handlar.
  • Är köpet ett undantag från ångerrätten? Exempelvis konsertbiljetter, flygbiljetter och varor som fått en tydlig personlig prägel har du inte någon ångerrätt på. Kontakta oss på Konsument Göteborg om du vill veta vilka andra undantag som finns!
  • Vem ska betala returfrakten?
  • De 14 dagarna räknas från det att du mottog varan. Om du vill ångra dig inom denna tid, gör det skriftligen till företaget!
  • Öppet köp är helt frivilligt för butiker att erbjuda eller inte. Kolla upp vilka villkor butiken har innan du köpet något. Vill du veta mer om öppet köp? Läs min förra artikeln om när du inte har laglig rätt att lämna tillbaka det du köpt.

Elin Lindeberg
tips@helahisingen.se

Elin jobbar som konsumentrådgivare hos Konsument Göteborg och skriver återkommande hos HelaHisingen.se om ämnen som är viktiga för konsumenter.

LÄS MER: