Elin Lindeberg: Därför ska du spara kvittot när du handlar – upp till tio år

Att tacka nej till kvitton eller tappa bort dem i shoppingpåsarna är lätt hänt. Men kvittot är ditt bevis på att du har ett avtal med säljaren. Därför är det viktigt att du sparar vissa av dem. Men att ha högar med kvitton hemma kanske inte låter så lockande. Så vilka kvitton ska du spara och vilka kan du faktiskt göra dig av med? Detta reder jag ut i Konsument Göteborgs ”Lilla kvittoguide”.

Huvudregeln är att du ska få ett kvitto när du köper något. När du handlar i en fysisk butik ska du alltid bli erbjuden ett kvitto. Men det finns vissa stunder där företaget inte måste ge dig ett kvitto. Exempel på sådana undantag är:

· När du handlar på distans, exempelvis på internet, är företag inte tvungna att erbjuda dig ett kvitto. Däremot har du alltid rätt att få en bekräftelse på avtalet mellan dig och företaget. Behöver du reklamera en vara som du köpt på distans är bekräftelsen, tillsammans med exempelvis ett kontoutdrag, bevis på ditt köp.

· Taxiresor
· Obemannad försäljning
· Om företaget säljer för mindre än fyra prisbasbelopp på ett år. 2020 motsvarar fyra prisbasbelopp 189 200 kr.

Ett kvitto ska bland annat ha information om datum för köpet, pris och namn på varorna samt antalet varor. Även företagets namn, organisationsnummer och adress ska finnas med på kvittot. Utöver detta finns det även andra uppgifter som ska framgå av kvittot. För den nyfikne finns den informationen i Skatteverkets föreskrifter om krav på kassaregister.

Varför spara på kvitton?

För att kunna reklamera måste du kunna bevisa att du har köpt det du vill reklamera hos företaget. Detta gör du enklast med ett kvitto. Ibland går det bra att visa ett kontoutdrag men då måste det framgå vad du har köpt och när. Vid stora och viktiga inköp är det därför extra viktigt att spara kvittot. Men hur länge ska du då spara vissa kvitton?

Spara i två år
· Underlag som visar att du har betalt din hyra.

Spara i tre år
· Kvitton på viktiga varor och tjänster. Detta eftersom du har reklamationsrätt i tre år när det kommer till köp av varor och tjänster såsom reparationer.

Spara i tio år
· Kvitton/fakturor/offerter för arbete på fasta saker, exempelvis bostadsrenovering. Detta eftersom du har reklamationsrätt i 10 år när det kommer till arbete på fasta saker.
· Kvitto på betalda lån. Tänk på att Skatteverket kan kräva att du sparar kvitton längre tid än 10 år, om du ska sälja din bostad och då deklarera för vinst.

Spara längre/annan tid
· Om du köpt något med garanti, spara kvittot så länge garantin gäller. Dock minst tre år eftersom du har tre år reklamationsrätt enligt lagstiftningen.
· Köpehandlingar som gäller fastighet du så länge du äger den.

Elin Lindeberg
tips@helahisingen.se

Elin jobbar som konsumentrådgivare hos Konsument Göteborg och skriver återkommande hos HelaHisingen.se om ämnen som är viktiga för konsumenter.

LÄS MER: