Här går pengarna från ditt köp av märkeskläder till arbete mot missbruk

Märkeskläder för en billig peng – där inkomsterna går till arbete mot drogmissbruk, på Hisingen? Ja, det är konceptet hos nya Dreamstore i Kville.
— De flesta tänker nog inte på att de går in i en kyrka utan ser i våra fönster att ”här ligger ju en klädbutik”, säger butikschefen Maria Fritzon.

Vägg i vägg med Leilas bageri på Herkulesgatan i Brämaregården har Dreamcenter startat en kläd-, pryl- och inredningsbutik.
— Fokus för vår organisation är att jobba för utsatta ungdomar och personer i samhället, som behöver stöd. Smyrnakyrkan är moderförsamlingen för vår organisation som i sin tur driver butiken som vi har öppnat, säger Maria Fritzon.
Tanken är att den nya butiken på Herkulesgatan – genom att sälja kläder och en del accessoarer – ska dra in pengar till verksamhetens sociala projekt, främst kring Backaplan på centrala Hisingen.
— Vi har väskor, smycken, skor, stövlar och en del utvalda inredningsprylar och så småningom tänker vi ha en del remake av både kläder som prylar, säger Maria Fritzon.

Kläder står för 90 procent av det som säljs hos Dreamstore.

Skänk dina kläder – se dem få nytt liv

Konceptet är ”high end second hand” – butiken uppmanar boende i Kville och på övriga Hisingen att komma och lämna in sina kläder och prylar till butiken.
— Vi vill jättegärna ha in kläder och prylar av olika slag. Men gärna något som är unikt, oavsett om det är märkeskläder eller inte så något unikt och speciellt med dem. Gärna väskor, högklackade skor, boots och grejer som är coola – men som kanske inte används längre, så kan de få en annan ägare genom oss, säger Maria Fritzon.
— Det här är inte den traditionella second hand-affären. Vi försöker nå många som normalt inte handlar på second hand, men människor som kanske inte vill köpa nytt av exempelvis miljöskäl kan komma och handla hos oss för här tvättar vi igenom alla kläder och väljer bara ut sådant som är fräscht som hamnar i butiken så här kan nog många kvinnor, men även män, hitta en del fynd, säger Maria Fritzon.

Butiken tar emot gåvor – som sedan säljs för att samla medel till socialt arbete.

Butiken har två spår: Vanligt & märkeskläder

Butiken har två spår: Dels ”vanliga kläder” och dels ”dyrare märkeskläder”. Att man öppnade just i Kville handlade om att hitta en bra lokal för en klädbutik. I somras satte gänget bakom butiken sig ner och började planera och nu har man öppet två dagar i veckan.
— För kunden som provar en klänning är det viktigt om passformen stämmer, om hon känner sig vacker. Det tänket har vi här med, vi jobbar med allt från bra passform för kunden till att det är organiserat i olika färgskalor och att det ska vara fräscht och snyggt, säger Maria Fritzon som har lång erfarenhet från att ha arbetat hos Nordens största brudklänningsbutik.

Inne i butiken finns ett fik.

”Vinsten är att det ska generera gott”

— Vi vill skapa en miljö där man får köpa fina kläder men där man även kan vara med och bidra till något bra. Så vinsten är att det ska generera gott på något annat sätt med, det är verkligen därför jag jobbar med det här projektet, säger Maria Fritzon.
Både Dreamstore och Dreamcenter på Herkulesgatan säger sig vilja komma i kontakt med personer som vill vara volontärer i olika delar av verksamheten.
— Här har vi en tanke om att även skapa en alternativ väg att komma tillbaka till arbetslivet. Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen och söker mer människor som kan engagera sig. Vår verksamhet bygger även på volontärer så personer som är intresserade av det är vi intresserade att få kontakt med, säger Maria Fritzon.

FAKTA: DREAMSTORE I KVILLE

ÖPPETTIDER: Onsdagar 10:00-18:00 och lördagar 10:00-15:00.
ADRESS: Herkulesgatan 28, i Brämaregården på Hisingen.
KAFÉ: I butiken finns även ett kafé där man säljer fika för en billig peng.
LP-STIFTELSEN: Egentligen Lewi Pethrus stiftelse för filantropisk verksamhet är en fristående verksamhet vid sidan av Pingströrelsen som drivs i dess anda och syftar till att rehabilitera personer som fastnat i drogmissbruk. Verksamheten startades på initiativ av Lewi Pethrus och är i dag verksam på olika vis med att hjälpa människor ur och förhindra människor att falla i missbruk. LP-stiftelsen har startat Dreamcenter som i sin tur startat upp Dreamstore i Kville på Hisingen.
FÖRELÄSNINGAR: ”Vi hoppas kunna ha olika tema-föreläsningar om skönhet, mode och liknande i butiken framöver.”
SLOGAN: ”Må bra i ande, själ och kropp. Ibland kan kyrkan bara fokusera på anden, medan ute i samhället kan det bli för mycket fokus bara på kroppen, men det känns som att om man får ihop alla tre bitarna med ande, själ och kropp”, säger Maria Fritzon.