KROGRECENSION: Sultanzade baklava & pâtisserie – mer som Champs-Élysées än Göteborg

Oavsett om du är tjock eller smal, hälsosam eller onyttig, man eller kvinna, gammal eller ung – här kan du bli kronprins vid Sultanens hov för en kväll. Kvillestans nya efterrättshimmel på Hisingsgatan sätter ribban högt för framtida café, konditori och pâtisserie-konkurrenter. Det här är ren klass.

EFTERRÄTTER. Hos Sultanzade baklava & pâtisserie, en avknoppning av den populära turkiska grillen Sultan som ligger vägg i vägg i samma byggnad, möts gästen av en otrolig inredning, ett grandiost utbud av sötsaker och detaljer som tar en till efterrättshimlen och tanken svävar till Paris och Champs-Élysées, snarare än Hisingen och Kvillestan.

Hos Sultanzade, som bokstavligen betyder ”ättling till Sultanen”, serveras vi av de kvinnliga motsvarigheterna – hanımsultan – som blixtsnabbt bär ut tårtor, kakor, bakelser, glass, te och kaffe till borden.

Helt enastående service

Servicen är, i alla fall när HelaHisingen.se besöker pâtisseriet, helt enastående. Och det detaljerade arbetet i lokalen, med allt från de väl utplacerade besticken, via den inbjudande doften i luften till det specialdesignade Instagramvänliga lounge-hörnet vid toaletterna (med tusentals rosor på väggarna och hängande från taket) det en känsla av, i brist på bättre ord, klass.

Blommor på väggar och i taket skapar en unik miljö som saknar motsvarighet på Hisingen.

Sedan hugger vi in på sötsakerna vi beställt. En chokladkaka och en cheesecake – bägge extremt goda. Kaffet, man väljer mellan bryggkaffe eller turkiskt kaffe, är även det väldigt välsmakande. Och vill man inte sitta kvar i pandemitider går det att få med sig allt från tårtor till take away-te i eleganta muggar.

Inredningen är som tagen ur en scen där valfri Disney-film försöker visa hur en prinsessa lever, med rosa och guld, samt blommor och speglar åt alla håll och kanter.

En del av utbudet är kakor, bröd och croissanter.

”Blunda och insup atmosfären”

Det är ju ingen ”krog” i traditionell bemärkelse, utan snarare ett rätt avancerat fik med kvällsöppet. Men så är ju HelaHisingens krogrecensioner inte av det traditionella slaget. Vår lista har bara ett krav: Serveras det mat och dryck så kan det recenseras här.

Och här finns det gott om mat och dryck. Med sötsaker och efterrätter i fokus. Inom kort ska Sultanzade även börja med frukostservering från 07-tiden på morgnarna men i väntan på det får vi nöja oss med en bit tårta, en turkisk variant på eclair, en rispudding, baklava, glass eller chokladkaka.

Vi testade inte glassen denna vintriga höstkväll – men den såg läcker ut.

Tårtor, bakelser, kakor – så långt ögat kan nå.

Om du blundar, smakar och insuper atmosfären kan du snabbt känna hur du sitter där, i Sultanens Topkapıpalats i Istanbul, eller på ett lyxigt café i Paris finare delar. Här är både smak och miljö av ett slag som för Kville ut i världen, på allra bästa tänkbara vis.

I vanlig ordning ska vi lägga in som disclaimer att det här är en helt fristående recension utan inblandning av den recenserade restaurangen. Vi har testat deras mat – och betygsätter deras ställe – helt utan deras förhandskännedom.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Se Sultanzade Baklava & Pâtisseries betyg nedanför!

Adress: Hisingsgatan 28
Hemsida: https://www.facebook.com/Sultanzade-Baklava-Patisserie-104259278089503

Betyg: “Sultanzade baklava & pâtisserie” (Brämaregården)

Prisvärt: 8 av 10
Det är inte ”gratis” att ta sig en efterrätt här, men det är klart bättre priser än motsvarande produkter kostar på liknande mer kända och hajpade etablissemang i Göteborgs centrum. Men räkna med att två stora portioner (här snålas det inte) av något sött, samt två kaffe, inte behöver passera 200 kronor för sällskapet. Vilket ju är bra med tanke på den kärlek som läggs in i att producera de bakverk som erbjuds.

Atmosfär: 9 av 10
Här har de verkligen lyckats. De stora speglarna får lokalen att kännas större, de rosa fluffiga rosorna får varje prinsessdröm att kännas levande och detaljerna på borden, där kniv och gaffel läggs ut till kunderna på borden – känns som du är på en Michelinkrog.

Dryck: 7 av 10
Exakt det som man kan förvänta sig på ett turkiskt fik finns, inte mer eller mindre. Det finns olika slags te, gott kaffe från espressomaskinen och även kalla drycker. Som i Istanbul är inte ett glas rött vin eller mousserande ett alternativ här – vilket är fullt naturligt – men något sådant hade krävts för att trycka upp betyget ännu mer.

Mat: 9 av 10
Den turkiska touchen är internationell, då både bakverk som smaker för tankarna till olika håll. ”Så här bra chokladkaka har jag inte fått sedan Paris”, sa en recensent, ”Cheesecake som platsar på ett bättre fik i New York”, sa den andra. Det är bara hög standard rakt genomgående, är vårt intryck. Ännu är fokus helt på sötsaker, men det görs med elegans. Frågan blir hur de ska kunna leverera samma standard när de även startar upp sin frukostverksamhet? Tills dess: Varje efterrättsfantast bör testa detta.

Service: 9 av 10
Väldigt trevlig personal, som var välkomnande utan att förvandlas till säljare, som glatt förklarade vad de olika sötsakerna var, som var lyhörda och ordnade ytterligare önskemål till bordet blixtsnabbt. En hög servicestandard – och ett vänligt leende – är inte alltid en självklarhet på alla håll när man går på krogen på Hisingen. Men här får man kompensation för eventuella brister på en del andra håll, för det var snabbt, rätt, lösningsorienterat och väldigt väldigt trevligt att ha kontakt med personalen hos Sultanzade.

TOTALT: 42 av 50 möjliga poäng.

OBS! Läs rankingen så här: Underkänt – “Stäng stället!”: 0-25 poäng / Godkänt – “Helt ok”: 26-34 poäng / Väl godkänd – “Riktigt gött”: 35-41 poäng / Mycket väl godkänd – “Min favoritrestaurang!”: 42-47 / Helt fenomenalt – “Varför har inte krogen en Michelinstjärna?”: 48-50.

Fakta: Kvillekrogarna

HelaHisingen.se startades under 2018 genom kontot Kvillekrogarna på Instagram. Där publicerar vi sedan dess nyheter, bilder och eventinformation med koppling till mat- och dryckesvärlden på Hisingen. Det kan handla om restaurangbranschen, pubvärlden, snabbmatsställen eller till och med din lokala pizzeria. Följ Kvillekrogarna här!

LÄS MER:

LÄS MER: