Målaren Magnus, 42, om guldkvällen med Frölunda – och backstagehänget med stjärnorna i KISS: ”En sjuk dag”

Han har firat SM-guld med Frölunda Indians, hängt backstage med rockstjärnorna i KISS och är den som slänger ut dig om du blir för full på nattklubben 8ight:
— Folk har väldigt dålig kunskap vad vi ordningsvakter har för befogenheter, säger Magnus Lilja, yrkeslärare på Bräckegymnasiet och ordningsvakt på Avenyn.

Den 42-åriga Backabon jobbade i 21 år som målare innan en förslitningsskada i axeln tvingade honom att sadla om – och gav utrymme för honom att jobba extra som ordningsvakt.

I dag utbildar han framtida målare på Bräckegymnasiet på Lindholmen i stället och har även varit en vanligt förekommande syn utanför nattklubbar, på konserter och festivaler runt om i stan:

— Det var just konserterna och festivalerna som gjorde att jag utbildade mig till ordningsvakt. Jag har alltid älskat att gå på festivaler och titta på musik, att få göra detta samtidigt som man får betalt är ju givetvis ännu bättre, säger Magnus.

Backstage med Gene Simmons

Genom alla år på extrajobbet som security på konserter och festivaler är det ett minne som verkligen sticker ut. En kväll när han trodde att han skulle vara bortrest från stan och hade tackat nej till att jobba som security – blev han oväntat kvar på hemmaplan.

— Jag ringde min chef på Show Security och frågade om han eventuellt hade något avhopp eller liknande som jag kunde ta istället. Men han trodde inte det och lovade att återkomma, säger Magnus.

Han tänkte att det inte skulle bli något jobb den kvällen och sysselsatte sig med annat – tills chefen Pelle ringde tillbaka.

— Är du fortfarande sugen på att jobba? Ta dig in hit så löser vi nått i så fall!”, sa han.

I Scandinavium skulle rockstjärnorna i KISS spela för en fullsatt arena.

”Det var så coolt att få stå och små snacka med Gene Simmons och Paul Stanley, som jag avgudade som barn.”

ordningsvakten Magnus lilja

— När jag kommer in till Scandinavium säger Pelle till mig att ”du kan väl börja med att vara backstage-vakt”. De betyder att jag skall vakta så inga obehöriga kommer in i backstage-området och att jag befinner mig där bandet gör innan dom skall på scenen.

Sen kom bandet ut från sina loger och hängde i området innan de gick ut på scen:

— Det var så coolt att få stå och små snacka med Gene Simmons och Paul Stanley, som jag avgudade som barn. När konserten började blev jag förflyttad till diket, området mellan scenen och publiken, så jag fick dessutom uppleva hela konserten. Det var en sjuk dag kan man säga!, berättar Magnus Lilja.

Utbildar unga och är ordningsvakt

Magnus föräldrar är uppvuxna på Hisingen, likt han själv. Han har – bortsett från en avstickare till Biskopsgården i barndomen och en vända i Norge – bott i Hisings Backa hela sitt liv.

— Jag tycker att Backa är en fantastisk stadsdel att bo i. Jag har alltid känt mig trygg här och känner mig även trygg med att låta mina barn växa upp här. I Backa finns det trots brist på en riktig sporthall fantastiska idrottsföreningar som sysselsätter mängder av barn och ungdomar. Självklart är jag medveten om att vi även har problem med kriminalitet och droger med mera, men det är jag övertygad om att det finns överallt. Mer eller mindre synligt för allmänheten, säger Magnus.

Magnus Lilja som ordningsvakt på Way out West. Foto: PRIVAT

Själv är han i dag handbollstränare för dotterns F14-lag i Backa Sharks och har gjort utbildning av unga till sin nya ”grej”.

— Jag sadlade om och jobbar i dag med att utbilda målare på Bräckegymnasiet i stället vilket jag tycker är bland det bästa jag gjort. Jobbet som lärare är fantastiskt roligt och givande, att jobba med ungdomar är något jag alltid velat göra.

”Det är oftast då det uppstår diskussion”

Från skolan och ungdomshandbollen är det ett rätt stort steg till världen utanför innekrogen krogen – där han ägnar tid som ordningsvakt. Här kommer du bara in om du lyckats sätta upp dig på gästlistan eller bokat ett bord. Och miljön är enligt Magnus mycket trevligare än många tror:

— Jag får ofta frågan om det inte är ett riktigt skitjobb att stå i dörren på grund av alla fulla människor man får handskas med. Men jag tycker verkligen tvärtom. Jag älskar att stå och snacka skit med mina vänner, mina arbetskamrater, i dörren, och 95 procent av alla gäster uppskattar vårt jobb och är bara trevliga.

— Naturligtvis finns det undantag, annars hade vi ju inte behövts. För nästan exakt ett år sedan blev jag även delägare i vaktbolaget jag jobbat på sedan jag startade som vakt.

”Väldigt få känner till att vi har rätt att avisa, avlägsna – fysiskt om det behövs – och även omhänderta.”

ordningsvakten magnus lilja

Han berättar att ”undantagen” oftast är gäster som inte riktigt kan hantera alkoholen, eller mängden av den de konsumerat:

— Vi får enligt lag inte ha personer som är märkbart berusade inne på krogen. Därför avisar vi gäster som är det. Det är oftast då det uppstår diskussion, folk tycker att vi inte kan göra den bedömningen, tycker att vi bara utövar makt eller tror det är personligt.

— Folk har väldigt dålig kunskap vad vi ordningsvakter har för befogenheter och även här uppstår det mycket diskussioner om vad vi får och inte får göra. Väldigt få känner till att vi har rätt att avisa, avlägsna – fysiskt om det behövs – och även omhänderta. Hade fler människor haft kunskap om detta tror jag det hade det blivit färre ”undantag” på krogen, säger Magnus.

Guldfest med Frölunda Indians

Magnus minns den roligaste kvällen som ordningsvakt på Avenyn, när Frölunda Indians firade sitt SM-guld 2019 på krogen som han är ordningsvakt på.

— En helt galen kväll där jag stiftade bekantskap med flera av spelarna som jag fortfarande har en del kontakt med. Det är extra kul då jag följt laget sedan jag var en liten grabb och gick med pappa på Scandinavium, berättar Magnus.

— Dom firade nog på flera krogar då dom firade sitt guld i ett par dagar men i huvudsak var dom på 8ight på Avenyn som är klubben jag alltid står på.

Magnus Lilja med en av Frölunda hockeys guldhjälmar när laget firade SM-guld på Avenyklubben 8ight. Foto: PRIVAT

En festnatt som känns långt bort i år – när både sport och konserter lyst med sin frånvaro:

— Ja i år har det ju blivit så då alla konserter, fotbolls- och hockeymatcher samt andra evenemang blivit inställda på grund av pandemin. Ett vanligt år är det ungefär 50/50 med krog och andra jobb som matcher eller event.

En ny värld som gjort att ordningsvakterna på Avenyn delvis fått jobba annorlunda, med nya arbetsuppgifter:

— Det har absolut varit annorlunda i år. Först stängde dom ju ner helt i några månader, sen öppnade dom igen men med väldigt hårda restriktioner, då blev våra huvudsakliga uppgifter att se till att folk höll avstånd, inte dansade och satt ner på sin plats. Trots att detta sköttes exemplariskt på 8ight tvingades dom återigen stänga nu med dom nya restriktionerna då alkoholförsäljning förbjöds efter klockan 22, säger Magnus.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: